Triodos Bank: Duurzaam blijkt antwoord op crisis

Triodos Bank is in 2010 opnieuw flink gegroeid. Het toevertrouwde vermogen, de kredietverlening, het aantal klanten en de winst zijn het afgelopen jaar allemaal toegenomen. En voor 2011 verwacht de bank een verdere groei van de activiteiten, zo werd gisteren gemeld bij de bekendmaking van de resultaten over 2010.

Volgens Triodos, dat zich richt op duurzaam bankieren, is 'duurzaamheid een krachtig antwoord gebleken op de financiële crisis'. Het aantal klanten van de bank steeg in 2010 met 43.000 naar 285.000, terwijl het totale vermogen dat zij bij de bank in beheer gaven met 15 procent groeide tot 5,6 miljard euro. De kredietverlening aan bedrijven groeide met 28 procent naar 2,8 miljard euro. De winst lag met 11,5 miljoen euro 20 procent hoger dan een jaar eerder.

In het lopende jaar wil Triodos extra aandacht geven aan het financieren van duurzame energieprojecten in Europa. Volgens Triodos-directievoorzitter Peter Blom moeten consumenten en bedrijven het gat vullen dat de overheden op dat gebied laten vallen.

¿Overheden in heel Europa hebben hun handen vol aan bezuinigingen en zijn niet langer de drijvende kracht achter de noodzakelijke verandering naar een CO2-vrije economie. Wij willen vaart maken met het verstrekken van leningen aan duurzame energieprojecten.¿

De bank meldt verder klaar te zijn voor de invoering van nieuwe, internationale banknormen. De bank heeft voldoende buffers om aan de de zogeheten Basel III-regels te voldoen. Aan de nieuwe eisen op het gebied van solvabiliteit en liquiditeit, waarvan de regels pas in 2019 volledig van kracht worden, voldoet de bank op het moment al.

Het vermogen in de beleggingsfondsen van Triodos groeide het afgelopen jaar met 10 procent - een stuk lager dan de toename van 30 procent die een jaar eerder nog werd gerealiseerd. De bank wijt dit aan de beperking van het fiscale voordeel dat beleggers genieten in bepaalde groene, culturele en sociaal-ethische beleggingen. Het kabinet maakte eind september bekend dat fiscale voordeel in vier jaar tijd te willen afbouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden