Triodos Bank aast al lang niet meer als enige op duurzame spaarders

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Ook 'gewone' banken zien kansen in de duurzaamheidssector. Triodos heeft desondanks het eerste halfjaar 20,5 miljoen euro winst behaald.

Het is nog niet zo dat elke bank voor een betere wereld bankiert. Maar wel merkt Triodos Bank dat de concurrentie toeneemt op de markt voor duurzaam bankieren. Andere financiële instellingen zien dat ze geld kunnen verdienen met duurzaamheid en maatregelen tegen klimaatverandering. Ze grijpen hun kansen.

In het vandaag gepubliceerde halfjaarverslag schrijft Triodos met ‘directe commerciële uitdagingen’ te worden geconfronteerd. “Juist omdat duurzaamheid nu centraal staat in de samenleving, ervaren we groeiende concurrentie.” Die is afkomstig van reguliere financiële instituties en ook van nieuwe financieringsvormen zoals crowdfunding, schrijft Triodos.

Omdat de duurzaamheidssector groeit, is die interessant voor ‘gewone’ banken. Dat laten ze hun klanten ook graag zien. In april gingen Nederlandse topbankiers, waaronder van ING, op expeditie naar Spitsbergen, om te bedenken hoe hun geld kan bijdragen aan oplossingen voor het klimaatprobleem. Verder trok ABN Amro de aandacht met een circulair paviljoen op de Amsterdamse Zuidas en maakt Rabobank reclame voor een duurzame oplossing van het wereldvoedselprobleem.

Bankiers, verzekeraars en vermogensbeheerders gingen in april op expeditie naar Spitsbergen met poolreizigster en klimaatjournaliste Bernice Notenboom. Ze wilden nadenken over oplossingen voor het klimaatprobleem. Beeld Bernice Notenboom
Bankiers, verzekeraars en vermogensbeheerders gingen in april op expeditie naar Spitsbergen met poolreizigster en klimaatjournaliste Bernice Notenboom. Ze wilden nadenken over oplossingen voor het klimaatprobleem.Beeld Bernice Notenboom

Maar de banken liggen ook onder vuur. Milieudefensie verwijt ABN, Rabobank en ING dat hun investeringen in palmolie voor ontbossing zorgen in Azië en Afrika. Omdat Rabobank in megastallen investeert, kreeg de bank laatst een nominatie voor de Liegebeest. Met deze onderscheiding wil Wakker Dier misleiding tegengaan.

Voorlopers blijven

Triodos kan die groeiende concurrentie als een succes beschouwen, zegt CEO Peter Blom. De bank is geen roepende meer in de woestijn, zoals bij de oprichting in 1980. “We hebben aangetoond dat een duurzame koers tot stabiele groei kan leiden. Wel moeten we zorgen dat we voorlopers blijven.”

Daarom heeft Triodos in Groot-Brittannië een eigen crowdfundingplatform opgericht, voor duurzame investeringen. Een voorbeeld van innovatie is de duurzame hypotheek waarbij Triodos de rente koppelt aan het energielabel van een huis. Vorige maand meldde Vereniging Eigen Huis dat de helft van de geldverstrekkers moeilijk doet als huizenkopers extra geld willen lenen voor energiebesparing. “Ze moeten hun oude gewoontes afschudden”, zegt Blom.

Binnen het bankenconvenant, waarmee Nederland mensenrechtenschendingen in de financiële sector wil aanpakken, deelt Triodos z'n expertise met concurrenten. In die samenwerking tussen overheid, banken en ngo's gaat niet elke bank even hard. Dat bleek vorige week uit het eerste jaarverslag van het bankenconvenant.

17.000 nieuwe klanten

Blom zegt dat klanten die echt duurzaam denken, de verschillen wel zien tussen een bank met duurzame producten, en een bank die door en door duurzaam wil zijn. Triodos kreeg er in het eerste halfjaar 17.000 nieuwe klanten bij. Dat is een groei van 3 procent, even veel als in het eerste halfjaar van 2017.

Ondanks de concurrentie heeft Triodos een goed halfjaar achter de rug. De netto winst bedraagt 20,5 miljoen euro. Triodos heeft 3,8 miljoen euro overgehouden aan de fusie tussen twee duurzame banken in de Verenigde Staten: Amalgamated Bank uit New York en de mede door Triodos opgerichte New Resource Bank uit Californië.

Is Amerika een lastige markt, gezien de weerzin van president Trump tegen het klimaatakkoord van Parijs en zijn liefde voor steenkolen? Blom: “Ik hoorde van New Resource Bank dat Trump in Californië juist voor extra klanten heeft gezorgd. Daar zit een sterke tegenbeweging.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden