Trio Poupou brengt vriendinnenverhaal met sterke momenten theater

Tournee. Vanavond en morgenavond in Bellevue, Amsterdam.

Drie vriendinnen wachten op de komst van de man met wie een van hen die dag zal trouwen. Het bruidje, gekleed in naïef smetteloos wit, vertelt te geloven in zijn eeuwige trouw. Op dat moment worden de haarscheurtjes in de vriendschap barsten die zich niet meer laten dichten, zo zal blijken aan het slot. De openheid die er altijd was over de meest intieme zaken, kent immers toch haar grenzen, waardoor dat ene geheim dreigend tussen hen drieën in gaat staan. Bovendien rijst bij elk van hen de hinderlijke vraag hoe het toch komt dat zij elkaar, ondanks al die persoonlijke ontboezemingen, zo intens slecht blijken te kennen.

Poupou bestaat uit Ien van Duijnhoven, Meina Kentner en Corine van Opstal. De drie kennen elkaar van de Akademie voor Kleinkunst. Na hun afstuderen ging ieder haars weegs, waarbij Ien van Duijnhoven indruk maakte met twee breekbare theatersolo's. Zij verkoos nu weer een programma met anderen te maken, ook al is de structuur daarvan identiek aan haar solovoorstellingen. Dat betekent dat het vriendinnenverhaal dat als rode draad door de voorstelling gevlochten is, wordt afgewisseld met min of meer losstaande monologen, sketches en a capella gezongen liedjes, die intrigeren omdat zij de afzonderlijke karakters duiden.

Actualiteit

In enkele van die scènes bewandelt Poupou, qua thematiek en typering, platgetreden paden en dan zakt de voorstelling teveel in. Maar daar staan sterke momenten tegenover. Inhoudelijk bijvoorbeeld als het trio op de actualiteit inspeelt en het recente onderzoek naar de vruchtbaarheid van de appel- of peermodelvrouw bespreekt. Speltechnisch wanneer 'Rien' van Opstal als winkelverkoopster humoristisch blijk geeft van haar cabareteske typeringskunst en wanneer 'Kaat' van Duijnhoven ontroert als de vriendin die haar verdriet verdringt en verdrinkt. 'Mickey' Kentner staat, zoals haar bruidsrol betaamt, steeds vaker hulpeloos tussen hen in, waardoor haar smetteloze wit spoedig verkleurt tot 'gebroken wit'. Maar zij is het die, met een simpel handgebaar, de driehoeksverhouding van de vriendinnen in de slotscène letterlijk en figuurlijk naar haar hand zet. En haar bruidegom? Zal die nog komen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden