Trimbos wil wachten met hasjverbod

Hasj, onderschept terwijl die op weg was van Nederland naar Duitsland. ©ANP

Het Trimbos-instituut voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg ziet voorlopig niets in een verbod op hasj. Een meerderheid van de Tweede Kamer dringt daar op aan omdat het grootste deel van alle hasj uit het buitenland komt. Nederland zou daarmee meewerken aan criminaliteit over de grens.

Het verzoek doorkruist volgens het Trimbos een onderzoek dat het in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitvoert naar de gezondheidsrisico's van hasj. Hoewel het eindrapport pas in april komt, kon hasj daar volgens het instituut wel eens goed uit komen. "Het draait allemaal om het stofje cannabidiol in hasj", legt onderzoeker Sander Rigter uit. "Recente experimenten in een Engelse psychiatrische kliniek wijzen er sterk op dat dit stofje de negatieve effecten van cannabis dempt. Dan moet je denken aan de verhoogde kans op psychoses." Die observatie is van belang omdat het stofje vooral in buitenlandse hasj zit, de categorie die door het verbod geraakt wordt. Bijna alle hasj in Nederland komt uit landen als Marokko en Afghanistan. Ter vergelijking: in de hier geproduceerde hasj bedraagt het percentage cannabidiol, of CBD, 0,3 procent, in het buitenland een slordige 7,5 procent.

Omdat CBD vermoedelijk ook de positieve effecten van cannabis dempt, is het er in Nederland uitgekweekt.

Minister Opstelten van justitie zei gisteren na de ministerraad dat een verbod op hasj overbodig is. Maar de VVD-bewindsman heeft een andere reden dan het Trimbos Instituut om vraagtekens te zetten bij een verbod. Volgens hem is de handel in hasj de facto al verboden, omdat het gehalte THC gemiddeld boven de toegestane vijftien procent ligt. THC is de werkzame stof in cannabis. "In de kern wordt het voorstel dus al geëffectueerd", aldus Opstelten.

Hoewel er in de Tweede Kamer ook een meerderheid bestaat voor een verbod op sterke cannabis, is het verbod nog niet van kracht. Het debat over een hasjverbod wordt volgende week voorgezet. In principe kan de Kamer de minister dan verplichten om het toch uit te voeren. De Bond voor Cannabis Detaillisten ziet het plan als een opmaat om een einde te maken aan het hele gedoogbeleid. VVD-Kamerlid Ard van der Steur - net als PVV en CDA, SGP en CU, voor het verbod - wil niet af van het gedoogbeleid, maar terug naar kleinschalige handel. De politie werkt volgens de VVD'er al hard aan de bestrijding van de grote wietkwekerijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden