Onderzoek
Trimbos-instituut: relatie tussen alcohol en kanker niet erg bekend
Veel Nederlanders weten niet dat alcohol een belangrijke oorzaak van kanker is, concludeert het Trimbos-instituut in nieuw onderzoek. Slechts 37 procent van de 6000 mensen die het instituut liet ondervragen over hun kennis van alcoholschade legt die relatie.
Nog geen derde van de ondervraagden weet dat het drinken van een glas alcohol per dag de kans op borstkanker vergroot.
Volgens het kennisinstituut valt er nog veel winst te behalen in vergroting van de kennis op dit gebied. “Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het verplicht vermelden van gezondheidswaarschuwingen over alcohol en kanker (‘Alcohol vergroot het risico op darmkanker’) op etiketten van alcoholhoudende dranken, aangezien dit het bewustzijn en de intentie om minder alcohol te drinken kan vergroten, ook bij overmatige en zware drinkers”, aldus Trimbos.
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 52 procent van de ondervraagden weet dat alcoholgebruik de kans op een miskraam, huilbaby en leer- en gedragsproblemen bij het kind kan verhogen. “Meer voorlichting over de risico’s van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is nodig, met name bij volwassenen met een kinderwens of die in verwachting zijn.” Volgens het instituut kunnen zorgprofessionals een belangrijke rol spelen “in het signaleren en bespreekbaar maken van alcoholgebruik rondom de zwangerschap, waarbij zij de nulnorm van de Gezondheidsraad als hulpmiddel kunnen gebruiken”.
Aantal gevallen van kanker licht gestegen
Het afgelopen jaar is bij ongeveer 124.000 mensen in Nederland kanker geconstateerd. Dat zijn er ongeveer duizend meer dan een jaar eerder, maakte het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) bekend.
Volgens het instituut wordt de toename voornamelijk veroorzaakt door de groei van de bevolking en de vergrijzing. Dat is vooral zichtbaar bij huid- en prostaatkanker. Huidkanker was het afgelopen jaar de meest voorkomende vorm van de ziekte. Het ging in totaal om 23.300 nieuwe gevallen. Daarna volgden borstkanker, prostaatkanker, longkanker en darmkanker. Het aantal diagnoses van darmkanker neemt juist af, volgens het IKNL door de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014.
Bij mannen komt prostaatkanker het vaakst voor, met een aandeel van bijna 25 procent. Bij vrouwen was dit borstkanker (27 procent). Volgens het centrum kregen mannen in 2022 vaker kanker (ruim 65.500) dan vrouwen (dik 58.500).
Het IKNL baseert zich op cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie.