Trimble vecht voor Noord-Iers akkoord

BELFAST (Reuters, AFP, AP) - De nieuwbakken premier van Noord-Ierland, David Trimble, kwam gisteren snel in actie om berichten tegen te spreken dat hij alweer zou aftreden wegens de Oranjemarsen. De prominente protestantse leider en Orangist wil hoe dan ook het akkoord over het delen van de macht met de katholieken in de Britse provincie overeind houden.

'Trimble denkt aan opstappen wegens paradeverbod in Portadown', kopte gisterochtend de Britse krant Daily Telegraph. Maar Trimble, die twee jaar geleden in Portadown opdook om te eisen dat de ook toen verboden mars door Drumcree door mocht gaan, sprak de geruchten onmiddellijk tegen. “Ik heb dat helemaal niet gezegd of gedacht.”

De voorman van de grootste unionistenpartij, de UUP, onderstreepte wel dat de controverse over de Oranjemarsen een levensgrote bedreiging vormt voor alle politieke vooruitgang die de afgelopen maanden is geboekt in Noord-Ierland. “We weten dat er elementen zijn die hopen te vernietigen wat is bereikt.”

Trimble gold als een unionistische hardliner, een fervent voorstander van de band met Engeland, toen hij in '95 aantrad als leider van de UUP. Nu gaat hij door voor 'liberaal'. Vorige week woensdag werd hij eerste minister. Trimble zei continu in contact te staan met de Britse premier Tony Blair om een oplossing te vinden uit de impasse, die zeker tot en met volgende week zal voortduren als op zondag het hoogtepunt van het marsseizoen aanbreekt.

Geen overgave

Een van de mensen aan protestantse zijde waarop Trimble doelt met zijn waarschuwing voor destabilisering, is de radicale dominee Ian Paisley. Die was gisterochtend al vroeg in Portadown om de Orangisten op de barricaden daar op te jutten. “Dit is een slag die gewonnen moet worden, geen mitsen en maren”, tierde de voorman van de unionistische partij DUP, zijn gehoor bezwerend vooral geen compromissen te aanvaarden.

Een andere bezoeker was Mark 'Swinger' Fulton, commandant van de protestantse terreurgroep LVF (Loyalist Volunteer Force). Die ging tekeer tegen de Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, die gisteren liet weten “niet te wijken voor geweld”. Fulton: “Ze denkt dat ze de ruggegraat kan breken van het protestantse volk door de Orangisten hier in Portadown zo te schofferen.”

Ook Robert Saulters, 'grand master' van de Oranje Orde (die 80 000 leden heeft in Noord-Ierland) meende dat de protestanten moesten tonen dat zij niet over zich laten lopen. “De mannen hebben gezegd desnoods een jaar in Portadown te blijven. Wij steunen hen in alles.”

In 1996 hoefden de protestanten niet zo lang aan te dringen. Na vier dagen en nachten van geweld, en de moord op een katholiek door de LVF, gingen de autoriteiten door de knieen. Het vooruitzicht van nieuwe moordpartijen door de protestantse terroristen was vorig jaar aanleiding voor de politiecommandant om de mars door een blokkade van katholieke demonstranten in Drumcree te leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden