Trimble premier van Noord-Ierland

BELFAST (AP, Reuter) - De nieuwe volksvertegenwoordiging van Noord-Ierland heeft gisteren David Trimble, de leider van de grootste protestantse partij, UUP, tot haar voorzitter gekozen. Vice-voorzitter wordt de tweede man van de katholieke Sociaal-Democratische en Arbeidspartij (SDLP), Seamus Mallon.

Trimble en Mallon werden gekozen met 61 tegen 27 stemmen. De 17 man sterke fractie van Sinn Fein onthield zich van stemming. Partijleider Gerry Adams zei dat “wij de heer Trimble geen dienst zouden hebben bewezen als we op hem gestemd hadden. Integendeel, we zouden zijn tegenstanders een stok hebben gegeven om hem mee te slaan”.

Het was de eerste en dus zonder meer historische bijeenkomst van de kersverse Noord-Ierse assemblee. De openingszitting in het Stormont-kasteel bracht bittere vijanden voor het eerst onder één dak. Onder de afgevaardigden zijn veroordeelde bommenleggers van het Ira, moordenaars van katholieken, gepensioneerde politieagenten, Britse militairen en een groep fanatieke protestanten die het politieke proces het liefst zien mislukken. Sinn Fein-leider Gerry Adams zat recht tegenover zijn protestantse tegenstrever Ian Paisley, een onwrikbaar tegenstander van het vredesakkoord. De dominee en zijn medestanders bezetten 28 zetels. Zij kondigden aan de werkzaamheden van het parlement zoveel mogelijk te frustreren.

Het debat dat aan de stemming vooraf ging werd dan ook herhaaldelijk onderbroken door scheldkanonnades vanuit de groep van dominee Paisley, die het vooral gemunt had op de vertegenwoordigers van Sinn Fein als Trimble. Trimble bleef er rustig onder en zei in zijn redevoering dat “mensen kunnen veranderen”. Met een knik in de richting van Paisley's fractie voegde hij daar aan toe dat het, om de vrede te laten beklijven, van levensbelang was dat dan ook “alle mensen hier met vreselijke verledens veranderen”.

Voordat de zitting werd geopend was de leider van Sinn Fein, de politieke tak van de Ira, in geanimeerd gesprek te zien met Billy Hutchinson, die zestien jaar in de gevangenis heeft gezeten voor het doodschieten van twee katholieken.

In het vredesakkoord is bepaald dat besluiten van de Assemblee een meerderheid van stemmen van zowel de protestantse als de katholieke leden moeten krijgen. De belangrijkste besluiten die nu moeten worden genomen betreffen de verdeling van de posten in het twaalf leden tellende bestuur dat onder de gezamenlijke leiding komt van Trimble en Mallon. Het kan maanden duren voor men daar uit is, omdat de meeste protestantse politici Sinn Fein geen posten willen toevertrouwen zolang het Ira niet bereid is zijn wapens in te leveren. Het vredesakkoord bepaalt dat het Ira en de protestantse strijdgroepen uiterlijk halverwege 2000 ontwapend moeten zijn.

De eerste zitting werd verder overschaduwd door de vrees voor een nieuwe uitbarsting van geweld door een verbod van een protestantse parade. De mars door een katholieke straat van Drumcree had zondag moeten plaatsvinden. Vastberaden demonstranten kondigden aan het verbod te negeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden