Trijntjes geheimpje

Trijntje en (een standbeeld van) Conchita Wurst.Beeld Cornald Maas

Nu is het echt begonnen. Gisteravond, in het Wiener Rathaus, opende titelhouder Conchita het Eurovisie Songfestival tijdens de openingsreceptie. Die receptie stelde zelf niet zo veel voor - schijnt, pers mag niet naar binnen - ook Trijntje Oosterhuis sloeg snel een glas achterover en spoedde zich terug richting hotel voor haar Twitter-uurtje met internationale fans.

Het ging gisteravond natuurlijk ook niet om die receptie, het draaide allemaal om die rode loper ernaartoe.

Tweehonderd meter aan rode loper, geflankeerd door tweehonderd meter aan journalisten, en artiesten die tweehonderd meter lang eigenlijk hetzelfde zeggen. "Ik heb er superveel zin in", in het geval van Trijntje, en bij de andere artiesten was het niet veel anders.

Welke jurk wordt het?
Trijntje droeg op de loper weer een andere jurk, een zwarte galajurk met een wat braver décolleté dan die waarmee ze een week geleden bij de eerste repetitie zoveel opzien baarde. Vandaag moet er duidelijkheid komen over die jurkkeuze: vanavond is de generale repetitie waarop de landenjury's hun oordeel vellen. Gisteravond voerde ze de spanning nog even op door te zeggen er 'nog een nachtje over te slapen'. En maar blijven lachen.

Minder vrolijk is de Zweed Hasse Gustafsson en zijn vrouw Berit Windeskog. Samen staan ze achter een hek verderop, zwaaiend met hun vlaggetjes, trots uitgedost in blauw en geel. Achter een dikke haag aan cameraploegen en fotografen. Waardoor de fans nauwelijks een blik kunnen opvangen van hun idool, en de grote favoriet, Måns Zelmerlöw.

Superfans
Dat was de afgelopen jaren wel anders, moppert Gustafsson. Dit is namelijk al hun tiende songfestival, de twee zijn verknocht sinds Denemarken in 2000 won met 'Fly on the wings of love'. Alleen in Bakoe en Moskou lieten ze de afgelopen jaren verstek gaan. Maar dit willen ze niet missen. Waarom? Hij denkt even na. Liefde!, zegt de grijze Zweed. Zo veel liefde, elk jaar weer. Gustafsson heeft Eurovisie-vrienden voor het leven gemaakt. Dat het ondertussen meer een mediacircus is geworden dan een muziekfestijn voor de fans deert het stel weinig - behalve dat ze nu toch echt wat dichter op die rode loper hadden willen staan.

Ook Trijntje heeft zo haar trouwe fans, die haar tot in Oostenrijk zijn gevolgd. Patricia van Klein en Michelle Meijer stralen in hun Trijntje-shirts, terwijl hun idool in een geïmproviseerde Radio-2 studio in een hotel aan de Schottenfeldgasse voor de zoveelste maal 'Walk Along' ten gehore brengt. De dames zijn al Trijntje-fans sinds Total Touch. Waarom? Haar stem, haar veelzijdigheid, haar liedjes, zeggen ze. Net als Trijntje vinden ze het songfestivalcircus 'hilarisch' en 'hysterisch'. "We worden op straat voortdurend aangesproken. We zijn gisteren al door een Chinese cameraploeg geinterviewd."

Trijntjes geheimpje
En Trijntje zelf? Noch aan Radio-2, noch aan de tientallen journalisten laat ze ook maar iets los over welke jurk het nu eigenlijk wordt. Dat geheimpje bewaart ze nog even voor vanavond.

Inmiddels zakt Trijntje bij de bookmakers lager en lager, en zou ze volgens hun inschatting de finale niet halen. Sterker nog, ze bungelt onderaan. Trijntje laat zich er niet door van de wijs brengen. Vrolijk relativeert ze deze twee vreemde Weense weken: "Ik heb net een nieuw album uit, er komen straks een hoop andere concerten aan. Als we de finale niet halen hebben we het hier alsnog onwijs leuk gehad. En dan gaan we morgenavond gewoon na afloop met z'n allen een borreltje drinken."

Terwijl Trijntje Oosterhuis haar stembanden vast warm zingt, journalisten over elkaar heen duikelen voor de beste songfestivalquotes en Conchita Wurst vanaf de zijlijn bekijkt wie haar - of was het zijn? Nee, toch haar - opvolger wordt, pent muziekredacteur Joris Belgers het allemaal neer. Vanuit Wenen doet hij dagelijks verslag van het Eurovisiesongfestival.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden