Triest jubileum UWV: 10 jaar ruzie

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De artsen van het UWV zijn al tien jaar lang verwikkeld in een ernstige conflict met de top van de uitkeringsinstantie. De medici dreigen met stakingen en rechtszaken en ze traineren projecten. Een jaar lang correspondeerden artsen en bestuurders enkel via advocaten. Dat blijkt uit de briefwisseling tussen het UWV-management en de verzekeringsartsen, die Trouw via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) in bezit kreeg.

Ingrid Weel

De artsen, die in dienst zijn bij het UWV, kunnen door deze crisis zieken en arbeidsongeschikten niet goed begeleiden, meent Novag, de vakbond van artsen. Er zijn enorme achterstanden ontstaan. Dat maakte deze krant onlangs al bekend. Vandaag debatteert de Tweede Kamer hierover met minister Lodewijk Asscher van sociale zaken.

"Wij kunnen al jaren ons werk niet goed doen, maar er wordt gewoon niet naar ons geluisterd", zegt voorzitter Wim van Pelt van Novag, waarbij 475 artsen zijn aangesloten.

Behalve een tekort aan artsen is er grote frustratie dat het management afspraken niet nakomt. "Dat leidt tot grote onvrede", aldus Van Pelt. "Het is na tien jaar wel duidelijk dat we niet tot elkaar gaan komen", erkent Van Pelt. "De organisatie is niet professioneel. Dat is een fors probleem."

Al in 2005 was er onvrede bij de artsen over de leiding. De artsen voelden druk om de WAO-uitkering af te nemen van arbeidsongeschikten waar al jaren niet naar was omgekeken. Een intern rapport hierover lekte uit.

Toenmalig minister van sociale zaken, Aart Jan de Geus, ontkende tijdens een spoeddebat dat er sprake was van een interne crisis. De Tweede Kamer nam daar genoegen mee. Maar de onrust achter de schermen bleef.

Sinds 2011 ligt de Novag echt op ramkoers met het management. "Als het moet, gaan we staken of zoeken we publiciteit." Ook een gang naar de rechter wordt genoemd in de brieven die Trouw in handen heeft. Dat plan wordt uiteindelijk vanwege loyaliteit aan de organisatie niet doorgezet.

Soms wordt het de directie sociaal medische zaken (SMZ) te gortig en wordt het overleg met de artsen helemaal opgeschort. Drie maanden geleden heeft als klap op de vuurpijl de medezeggenschapsraad laten weten nog heel weinig vertrouwen te hebben in de directie SMZ.

De medezeggenschapsraad heeft 'ernstige twijfel over de kwaliteit van de aansturing'. Het UWV wil daar niet op ingaan, maar zegt wel dat de verstandhouding met de artsen inderdaad beter kan en moet. De directie SMZ ziet nog wel mogelijkheden om er samen uit te komen.

Woensdag meer over het UWV in TROUW de Verdieping

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden