Tricotbedrijf Ten Cate alweer bijna failliet

GEESTEREN - Tricotindustrie L. ten Cate in het Overijsselse Geesteren, producent van ondergoed, lingerie en panty's, verkeert amper twee jaar na een faillissement opnieuw in de problemen.

De Rabobank, die een vordering van 20 miljoen gulden heeft op het bedrijf, heeft de kredietkraan dichtgedraaid. Als er niet snel een overnamekandiaat wordt gevonden, ziet directeur Tolboom zich genoodzaakt het faillissement aan te vragen. De bank, die het machinepark, de voorraden en debiteuren als zekerheid heeft, heeft het personeel gisterochtend de toegang tot de produktieafdelingen ontzegd. Daardoor konden 60 van de 138 medewerkers weer naar huis.

De Rabo heeft het paardemiddel van het dichtdraaien van de kredietkraan gebruikt om de eigenaren van L. ten Cate, een werkmaatschappij van de Tima Holding, te dwingen haast te maken met gesprekken met een overnamekandiaat. Eind vorig jaar was Sara/Lee, de grootste aandeelhouder in Douwe Egberts, in de markt voor overname van L. ten Cate. De transactie is niet doorgegaan omdat de aandeelhouders binnen de Tima Groep het niet eens zouden zijn over de nieuwe koers.

Inmiddels heeft zich een nieuwe kandidaat aangediend in de vorm van Stoneville Enterprises uit Almelo, een onderneming die begin vorig jaar drie bedrijven van de voormalige huishouddivisie van NijverdalTen Cate heeft overgenomen.

Het moederbedrijf van L. ten Cate, Tima Holding, is voor 75 procent eigendom van investeerder H. Harkema en voor 25 procent van Cobepa, de Belgische investeringsmaatschappij van Banque Paribas. Copeba investeerde twee jaar geleden vijf miljoen gulden in de Tima Holding. De Belgische geldschieter werd door Harkema zelf binnengehaald, maar inmiddels lijkt de liefde tussen de twee partners flink bekoeld. L. ten Cate kwam in 1990 na het toepassen van een sterfhuisconstructie in het bezit van de Tima Groep. Het bedrijf was al sinds 1988 eigendom van Harkema. Toen de schuldenlast was opgelopen tot 28 miljoen gulden, vroeg huisbankier Rabo het faillissement aan. Curator mr. Hijmans vond destijds een overnamekandidaat in participatiemaatschappij Gorter & Ten Cate in Baarn, die wordt geleid door Oene Gorter en Egbert ten Cate, twee volle neven van de oprichter van de failliete onderneming, Loets ten Cate.

Tot grote ergernis en verbazing van curator Hijmans wilde de Rabobank de overname door Gorter & Ten Cate echter niet financieren. De Rabo wilde wel in zee met de Tima Groep, eveneens eigendom van Harkema. Tima betaalde de bank naar verluidt 18 miljoen gulden voor L. ten Cate, welk bedrag door de Rabo onmiddellijk weer in het bedrijf werd gepompt. L. ten Cate hield dus dezelfde eigenaar als voor het faillissement - met dien verstande dat Cobepa een belang van 25 procent in de Tima Groep had verworven - en kon verder met 200 in plaats van 280 personeelsleden, terwijl de leveranciers er voor tien miljoen bij inschoten.

Curator Hijmans was een uitgesproken tegenstander van deze transactie. "Omdat het bedrijf dan wordt geleid door dezelfde verliespineuten" , verwoordde Hijmans destijds zijn scepsis.

De huidige directeur van L. ten Cate, L. J. M Tolboom, kwam pas vorig jaar in dienst, maar kan niet ontkennen dat de overgebleven 138 personeelsleden de pineut dreigen te worden. Volgens Tolboom zijn de hoge rentelasten en het inzakken van de markt ( "we draaien tien procent minder volume dan vorig jaar" ) de belangrijkste oorzaken van de huidige problemen.

"Het probleem is dat we nooit reserves hebben kunnen kweken. We zaten al met hoge rentelasten en als de markt dan ook nog tegenzit, ben je aan de beurt" , aldus Tolboom.

De merkenrechten van Ten Cate en Hollandia, twee A-merken op de markt voor ondergoed, berusten bij de Tima-holding, maar volgens Tolboom mag worden verwacht dat deze merken bij verkoop van L. ten Cate 'part of the deal' zullen zijn. De vakbonden verkeren nog in onzekerheid. "Ik hoop dat de Rabo rekening houdt met de werkgelegenheid, een bank heeft ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid" , zegt FNV-bestuurder Dick de Valk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden