Trichet bevestigt plannen voor rentestijging

(Novum/Betten) - Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft maandag de plannen voor een stijging van de Europese rentetarieven bevestigd. Hij beklemtoonde dat de stijging de economische groei niet zal ondermijnen.

"De ECB is klaar om het huidig renteniveau matig te verhogen met het oog op het bewaren van de prijsstabiliteit", stelde Trichet bij het Economisch en Sociaal Comite van het Europees Parlement.

Hij herhaalde hiermee zijn verklaringen van vorige week vrijdag. De ECB gaat in tegen de verklaringen van Europese politici die zich er over bezorgd toonden dat een rentestijging het fragiele economische herstel zou ondermijnen.

Trichet wees op het lage renteniveau van 2% in de afgelopen anderhalf jaar en meldde dat 'grote waakzaamheid geboden is om de inflatieverwachtingen in lijn te houden met de prijsstabiliteit'. 'De stijging zal bijdragen aan een volgehouden groei en banencreatie in de eurozone', aldus Trichet.

De rentestijging, die eventueel zal aangekondigd worden op de vergadering van de ECB op 1 december, zou de eerste zijn sinds oktober 2000. De ECB volgt in het spoor van de Amerikaanse Federal Reserve, die de rente al 12 keer verhoogde sinds juni 2004.

De euro noteert stabiel tegenover de dollar op USD 1,1777.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden