Tribunaal veroordeelt politicus voor bloedbad

DEN HAAG - Het Joegoslavië-Tribunaal heeft de Bosnisch-Kroatische politicus Dario Kordic veroordeeld tot 25 jaar cel. Het is de eerste uitspraak van het VN-hof in Den Haag tegen een politicus.

Kordic was plaatsvervanger van de inmiddels overleden Bosnisch-Kroatische leider Mate Boban. De drie VN-rechters in Den Haag concludeerden dat de Bosnisch-Kroatische leiding een plan had gemaakt om de Centraal-Bosnische Lasva-vallei 'etnisch te zuiveren' van moslims. Dit culmineerde in april 1993 in de massaslachting van Ahmici, waar meer dan honderd moslim-burgers werden vermoord. Onder hen waren ,,32 vrouwen en 11 kinderen'', merkte voorzittend rechter May gisteren op.

Ondanks zijn formele positie als plaatsvervanger van Boban, achten de rechters niet bewezen dat Kordic op het hoogste politieke niveau heeft meegewerkt aan de planning van de etnische zuiveringen. Hij was geen 'architect', maar een 'enthousiaste' regionale uitvoerder. De rechters achten bewezen dat Kordic aanwezig was bij een bespreking met kolonel Blaskic, waar de Ahmici-operatie van tevoren werd besproken. Blaskic, inmiddels generaal, heeft al 45 jaar cel gekregen van het tribunaal.

De aanklagers hadden levenslang geëist tegen Kordic en zijn medeverdachte Mario Cerkez, een regionale militaire leider. Die kreeg 15 jaar cel. De rechters achten niet bewezen dat Cerkez betrokken was bij 'Ahmici'. Wel waren zijn troepen betrokken bij andere oorlogsmisdaden.

Dario Kordic (40) en Mario Cerkez (41) kwamen in 1997 vrijwillig naar Den Haag om hun onschuld te bewijzen. Tijdens het proces, dat twintig maanden heeft geduurd, zijn 241 getuigen gehoord en meer dan 4500 bewijsstukken ingediend. De verdediging eiste vrijspraak.

Het vonnis levert belangrijke jurisprudentie op voor de veroordeling van politici wegens hun 'commandantenverantwoordelijkheid' bij oorlogsmisdaden van soldaten. Een militair commandant kan veroordeeld worden voor misdaden van ondergeschikten, als hij niet genoeg doet om zijn manschappen in de hand te houden en als hij achteraf weigert schuldigen te straffen. Kordic had zichzelf tot 'kolonel' gepromoveerd.

De rechters konden echter niet vaststellen dat de politicus Kordic een bepaalde positie had in de militaire hiërarchie. Dus had hij ook niet de macht om ondergeschikten te straffen of de discipline te handhaven. Daarom is hij van de commandantenverantwoordelijkheid in de aanklacht vrijgesproken.

De vroegere Bosnisch-Servische politiek leiders Biljana Plavsic en Momcilo Krajisnik moeten later dit jaar terechtstaan wegens oorlogsmisdaden van anderen in het veld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden