Tribunaal Sierra Leone in oprichting

AMSTERDAM - VN-chef Kofi Annan heeft ermee ingestemd dat het oorlogstribunaal voor Sierra Leone van start gaat. De fondsenwerving is zelfs voor het eerste jaar nog niet helemaal rond, maar Annan vertrouwt erop dat de betrokkenheid van de donorlanden groot genoeg is om het tribunaal tot een succes te maken.

Maandag vertrekt er een VN-delegatie naar Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, om huisvesting te zoeken, personeel te werven en naspeuringen te beginnen. De bedoeling is dat het tribunaal zo'n twintig leiders uit de tien jaar durende burgeroorlog gaat vervolgen wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Over een jaar zouden de eerste zaken moeten voorkomen, mogelijk ook die van Foday Sankoh, leider van de belangrijkste rebellenbeweging, het Ruf.

Sierra Leone werd over de hele wereld bekend door rebellen die ledematen bij burgers afhakten en duizenden kinderen ontvoerden, drogeerden en als 'soldaat' inzetten. De strijd kostte 200000 levens, en de rebellen betalen hun wapens met de opbrengst van bezette diamantmijnen.

Het geweld lijkt momenteel geluwd. Sinds een akkoord in mei hebben de VN 40000 rebellen ontwapend. In 2000 besloot de Veiligheidsraad tot oprichting van het tribunaal nadat regering en Ruf een bestand hadden getekend. Daarna werden 15000 VN'ers in Sierra Leone geplaatst. Voor het eerste jaar van het tribunaal ontbreekt nog 1,5 miljoen euro van de benodigde 18 miljoen. Voor de twee jaren daarna is nog maar de helft binnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden