Tribunaal Maleisië voor aanklacht wereldleiders

(Novum/AP) - Oud-premier Mahathir Mohamad van Maleisië heeft woensdag een oorlogstribunaal geopend dat aanklachten van Irakezen en Palestijnen tegen wereldleiders als de Amerikaanse president George Bush gaat behandelen.

Het Oorlogstribunaal in Kuala Lumpur, dat woensdag werd geopend met een pro-formazitting, heeft niet de jurisdictie van een internationaal lichaam en kan geen straffen opleggen. Het voornaamste doel ervan is om kritiek op leiders in geschiedenisboeken op te nemen.

De zaken die het tribunaal te behandelen krijgt worden aangebracht door een commissie waarvan Mahathir de voorzitter is. Woensdag ontving de commissie haar eerste verzoekschrift, getekend door tien mensen die zeggen het slachtoffer te zijn van misdaden tegen de menselijkheid in onder andere Irak, Afghanistan en de Palestijnse gebieden.

De negen leden van het tribunaal zijn nu nog bijna allemaal juristen en voormalige rechters uit Maleisië, maar het is de bedoeling dat er meer buitenlandse deskundigen bij komen om een zo breed mogelijke vertegenwoordiging te garanderen, zei voorzitter Abdul Kadir Sulaiman, vroeger rechter in het hoogste gerechtshof van Maleisië.

Mahathir zei dat de commissie de aangebrachte zaken bekijkt als menselijke tragedies en hij sprak de hoop uit dat de behandeling ervan de pijn kan verlichten die zoveel mensen in Irak, de Palestijnse gebieden, Afghanistan en elders hebben geleden.

Onder de ondertekenaars van de eerste petitie zijn Ali Shalal Qaissi, een Irakees die zegt ernstig te zijn gemarteld in de Abu Ghraib gevangenis, en Walid Salah, een Palestijnse arts die in de bezette gebieden heeft gewerkt.

Mahathir zei te verwachten dat leiders als Bush, de Britse premier Tony Blair en de Australische premier John Howard voor het tribunaal zullen worden beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden