Tribunaal: elf jaar voor Plavsic

DEN HAAG - Het Joegoslavië-tribunaal heeft gisteren de Bosnisch-Servische politica Biljana Plavsic (72) veroordeeld tot elf jaar cel wegens misdaden tegen de menselijkheid. Zij is de eerste topfiguur uit de oorlogen in Joegoslavië die is veroordeeld.

De aanklagers hadden 15 tot 25 jaar geëist, straffen die 'kleinere vissen' ook al tegen zich hoorden uitspreken. Plavsic' verdedigers vonden dat iemand van haar leeftijd niet meer dan acht jaar moet krijgen.

Rechter Richard May stelde dat geen enkel vonnis opweegt tegen de afgrijselijke misdaden die in Bosnië zijn gepleegd, maar noemde verzachtende omstandigheden die een geringere straf rechtvaardigen. Plavsic heeft zich begin 2001 overgegeven aan het tribunaal en bekende in oktober 2002 berouwvol schuld. Bovendien had ze na de oorlog een cruciale rol gespeeld bij de uitvoer van de vredesakkoorden van Dayton (1995).

Plavsic stapte in 1990 in de politiek als een extreme nationaliste en behoorde tot de leiding van de Bosnische Serviërs toen die een eigen staat uitriepen, uitsluitend voor etnische Serviërs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden