Trevor Noah: seksistisch, antisemitisch, of gewoon (niet) grappig?

null Beeld afp
Beeld afp

Nog voor hij één uitzending gepresenteerd heeft, is Trevor Noah, de nieuwe presentator van The Daily Show, alweer omstreden. Een paar tweets over Joden en dikke vrouwen vielen in de Verenigde Staten in niet heel goede aarde.

Seije Slager

Niet zo gek, want als boegbeeld van The Daily Show ben je automatisch ook één van de boegbeelden van progressief Amerika. Toen televisiezender Comedy Central eerder deze week bekendmaakte dat de onbekende Trevor Noah de opvolger wordt van icoon Jon Stewart, dook iedereen dus gelijk in zijn verleden - met name dat van zijn Twittertijdlijn, om te kijken hoe het zat met zijn precedenten.

Het duurde dan ook niet lang voor de eerste lijken uit de kast werden gehaald. Zoals deze niet door fijnbesnaardheid uitblinkende tweet over dikke vrouwen:

Voeg daarbij een poging tot Holocausthumor:

...een weinig subtiele sekstoerisme-woordgrap...

... en zo nog wat grappen over met name Joden en vrouwen, en het mag niet verbazen dat een deel van progressief Amerika ineens wat bedenkingen kreeg bij de nieuwe ster.

Stereotypes
De meningenmachine kwam al snel op gang. Zo mengde Abe Foxman, de baas van de invloedrijke antisemitisme-waakhond Anti Defamation League zich in Time Magazine in de discussie.

"Het is niet realistisch om van cabaretiers te vragen dat ze geen grappen maken over verschillende raciale en etnische groepen", zo zei Foxman. Maar je kunt wel van ze vragen dat ze dat niet doen op een manier die bestaande stereotypes alleen maar versterkt.

Wat dat betreft scoort Noah niet heel goed: "Er is geen redelijk excuus voor een cabaretier die tweet: 'Achter elke rapmiljardair staat een twee keer zo rijke Joodse man'. Los van wat hij er zelf mee bedoelde, zinspeelt zo'n boodschap op antisemitische ideeën over Joden en geld, en versterkt het het idee dat Joden de entertainmentindustrie controleren en andere mensen uitbuiten voor geldelijk gewin."

Toch is Foxman uiteindelijk nog relatief mild. Hij vindt: laten we Noah het voordeel van de twijfel geven en hem beoordelen op wat hij straks als anchorman doet, niet op wat ongelukkige tweets uit het verleden.

Dat is ook de positie die Noah zelf innam, nadat de storm aan kritiek hem tot een antwoord dwong:

undefined

Toch blijft het knagen bij sommige Amerikanen. Goed, Noah zal niet daadwerkelijk een seksist of een antisemiet zijn, maar die grove grappen op Twitter van hem zijn ook gewoon niet heel erg grappig. Zoals Jessica Winter schreef op Slate: "Het probleem is niet dat Noah Jones beledigende grappen maakt ... Het probleem is dat die grappen zo verschrikkelijk dom zijn. Zijn het wel grappen?"

Zuid-Afrikaanse humor
Maar misschien speelt ook mee dat Amerikanen gewoon wat minder gewend zijn dan Zuid-Afrikanen. Trouw-correspondent Niels Posthumus schreef onlangs een groot verhaal (link alleen voor abonnees) over humor in Zuid-Afrika.

Hij portretteerde daarin onder andere Simon Kilpatrick, auteur van 'The racist's guide to the people of South Africa'. Juist in een samenleving die zo recent nog gezucht heeft onder de Apartheid is het belangrijk om op een luchtige manier met verschillen om te gaan, vindt die.

Kilpatrick woont al enige tijd met zijn Amerikaanse vrouw in de Verenigde Staten, en mist in dat land de Zuid-Afrikaanse politieke incorrectheid: "Amerikanen lijken te denken dat elk grapje over huidskleur direct leidt tot rassenhaat, onderdrukking en genocide. Ik ben het daar niet mee eens. Grappen over menselijke verschillen, waardoor je die verschillen feitelijk op een positieve manier omarmt, helpen juist om dichter bij elkaar te komen. Dat snappen Zuid-Afrikanen beter dan Amerikanen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden