Treuzelende kiesraad voedt geruchten over toekomst Mugabe

De kiesraad van Zimbabwe treuzelt nog steeds met de bekendmaking van de verkiezingsuitslag van zaterdag. Dat dit zo bijzonder lang duurt is voer voor veel geruchten.

 • Nederland wil snel duidelijkheid Zimbabwe
 • Partij Mugabe: tweede ronde verkiezingen nodig
 • door Sybilla Claus

  Zou de dictator al naar het buitenland gevlucht zijn, om zijn geld veilig te stellen en vervolging te voorkomen? ’De laatste trappen van een stervend paard’ luidt de weinig flatteuze kop in een digitale oppositiekrant.

  Zeker is dat dit helse nachten zijn voor dictator Robert Mugabe. Hij had zoveel gedaan om winst bij de verkiezingen te verzekeren. De boerderijen van blanken onder partijgenoten verdeeld, ontruimde huizen aan militairen en agenten gegeven, en de afgelopen weken nog auto’s en maismeel uitgedeeld aan aanhangers.

  Toch zijn er nu onverwachte ontwikkelingen gaande, die de oude heer nachtmerries moeten bezorgen. Allereerst heeft zijn uitdager Simba Makoni het beter gedaan dan verwacht. Direct nadat de man uit de regeringspartij Zanu-PF werd gezet vanwege zijn verkiezingsambities, leek hij uitgespeeld. Toch wist hij naar schatting zo’n tien procent stemmen te halen, zeer waarschijnlijk weggesnoept bij Mugabe.

  Door de totale crisis en honger in het land zijn meer mensen dan anders naar de stembus gegaan. Een derde van de Zimbabwanen is momenteel aangewezen op voedselhulp en kan amper overleven. Een derde is het land al ontvlucht, onder hen bijna iedereen met een opleiding, Alleen de elite rond Mugabe spint garen bij de crisis.

  Inmiddels heeft de oppositie de overwinning opgeëist. Bij stembureaus is de uitslag meestal buiten de deur opgehangen. De MDC heeft deze opgeteld, maar slechts bij 128 van de 210 kiesdistricten. Daaruit zou blijken dat de partij en haar leider Morgan Tsvangirai een ruime meerderheid hebben gehaald, terwijl Mugabe maar tot 30 procent komt.

  Regeringspartij Zanu-PF kan alleen maar traineren om de schade te beperken. De kiesraad komt beetje bij beetje met een uitslag die iets gunstiger is voor Mugabe en zijn partij. Tot nu toe heeft zij 110 van de 210 parlementszetels verdeeld: 53 voor Mugabes Zanu-PF en 57 voor de oppositie, waarvan 51 voor de MDC van Tsvangirai en zes voor een splinterpartij.

  Voor de race om het presidentschap heeft de kiesraad nog geen tussenstand gemeld. Mocht geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen krijgen, dan moet er een tweede ronde worden gehouden. Het is dan ook de verwachting dat Mugabe alles op alles zet om tot een tweede ronde te komen. Dan heeft hij ruim te tijd om van deze verrassing te herstellen en de volgende telling beter te ’organiseren’.

  Mugabe polste zondagavond volgens bronnen binnen zijn partij de leiding van politie en leger, om te horen hoe zij zich zullen opstellen als hij de verkiezingen verliest. De oude garde heeft eerder gezegd slechts Mugabe te dienen en een overwinning van de oppositie niet te accepteren. Volgens westerse diplomaten hebben veel jongere legerofficieren zich echter openlijk verzet tegen het bevel om op Mugabe te stemmen.

  De 84-jarige Mugabe is al sinds Zimbabwe in 1980 onafhankelijk werd aan de macht, maar de armoede was er nog nooit zo groot als nu. Het is de belangrijkste motor achter de grote opkomst in de steden, waar de oppositie traditioneel meer stemmen haalt.

  De EU riep de kiesraad op de uitslagen zo snel mogelijk bekend te maken. De Britse regering liet weten dat er plannen klaarliggen om de hulp aan Zimbabwe uit te breiden als ’de democratische wens van het volk gerespecteerd wordt’.

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden