Treurnis troef bij Masters tafeltennis

Geen prijzengeld, geen scheidsrechters en spelers die stoppen

Dat het niet goed gaat met het Nederlandse mannentafeltennis was al bekend. Internationaal tellen de mannen niet meer mee, de subsidiekraan van NOC-NSF is dichtgedraaid. Afgelopen weekend liep ook nog een van de grote nationale toernooien, de Masters, jammerlijk in de soep. Teleurgestelde topspelers verlieten het toernooi na onenigheid over de loting en er was gemor over topsportonwaardige omstandigheden.

Het evenement, voor het tweede jaar gehouden bij tafeltennisverenging Scylla in Leiden, verkeert in verschillende opzichten in zwaar weer. Vorig jaar werd het toernooi wegens geldgebrek al geschrapt van de kalender. Op initiatief van een aantal leden kwam er uiteindelijk toch een Masters met prijzengeld en officiële scheidsrechters. Dit jaar wist de Nederlandse tafeltennisbond (NTTB) het toernooi nog verder uit te kleden: geen prijzengeld en geen officiële scheidsrechters op de eerste wedstrijddag. En dat terwijl de bond wel een paar geldschieters (waaronder Planteq en ICBC) heeft.

De topspelers besloten toch om te deel te nemen aan het toernooi. Maar tijdens de loting voor de kwartfinales werd de ondergrens bereikt.

Borna Kovac (Kroatië, 1), Jan Zibrat (Slovenië, 3) en Rajko Gommers (Nederland, 8) werden door Ruud van Graafeiland, teammanager van tafeltennisvereniging Enjoy & Deploy, vroegtijdig uit het toernooi gehaald. Tot zijn verbazing vond er na de voorrondes een vrije loting plaats. Die paring voor de kwartfinales koppelde teamgenoten Zibrat en Gommers aan elkaar. Volgens de teammanager was voorafgaand aan het toernooi duidelijk gemaakt dat dat niet kon. "De tafeltennisbond heeft in een e-mail bevestigd dat spelers van dezelfde club - net als voorgaande jaren - elkaar pas zouden treffen in de halve finales. We hebben zaterdag gelijk protest aangetekend. De bond zag geen reden om de loting over te doen. Unaniem hebben wij besloten om uit het toernooi te stappen."

Technisch directeur van de NTTB, Achim Sialino, was ervan overtuigd dat iedereen wist dat spelers van dezelfde club elkaar alleen in de eerste voorronde konden ontwijken. De directeur erkent dat foutieve wedstrijdinformatie is verstuurd naar Enjoy & Deploy. En dat de regels niet duidelijk geformuleerd zijn. Maar de tafeltennisbond zag er niets in om de lotingprocedure alsnog te wijzigen. "We hebben de wedstrijdregels van dat moment gehanteerd. We moeten de interne communicatie eens goed evalueren om te kijken wat er is misgegaan."

Het ging afgelopen weekend tijdens de Nationale Tafeltennis Masters niet alleen mis rondom de loting. Ex-international Merijn de Bruin (uitgeschakeld tijdens voorrondes) is niet verbaasd over het rommelige verloop. "Ik weet langzamerhand dat de NTTB een hoog prutsgehalte heeft. Alles ging dit weekend mis." Door het ontbreken van officiële scheidsrechters op zaterdag moesten de tafeltennissers die dag zelf tellen. "Spelers waren niet op de hoogte dat ze scheidsrechter moesten zijn. Laat staan bij welke tafel. Het getuigt van armoede", vertelt de Bruin.

Volgens Sialino waren de aanpassingen (geen prijzengeld, geen officiële scheidsrechters op zaterdag) noodzakelijk voor het toernooi. Het was volgens hem de enige manier om deze editie van de Masters te redden. "We hadden het professioneler willen aanpakken, maar door geldgebrek is het niet anders. Dit toernooi was anders dit jaar helemaal niet gespeeld." Vorig jaar slaagden de vrijwilligers, door wie het toernooi toch kon doorgaan, er wel in om prijzengeld en een vergoeding voor scheidsrechters bij elkaar te krijgen.

Volgens Van Graafeiland heeft zijn vereniging een duidelijk statement afgegeven door tijdens het toernooi te protesteren over de gang van zaken. "Achteraf zeuren heeft geen zin."

De NTTB overweegt sancties voor Enjoy & Deploy.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden