Treurig dat de Republikeinen geen alternatief hebben voor Trump

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Nu Donald Trump niet meer lijkt te stoppen in zijn campagne om de Republikeinse kandidaat te worden voor het presidentschap van de Verenigde Staten, is het de moeite waard te citeren wat hij in 1998 zei tegen People Magazine. "Als ik me ooit kandidaat zou stellen, dan als Republikein. Zij zijn de domste kiezersgroep in het land. Als ik lieg, slikken ze het nog. Ik wed dat ik enorm zou scoren."

Bijna twintig jaar later maakt hij zijn woorden waar, in een grofgebekte, haatdragende en ultra-oppervlakkige stijl die Amerikaanse politieke commentatoren - toch wel wat gewend - verbijstert en het Republikeinse partij-establishment tot wanhoop drijft. Niet alleen omdat zij vrezen dat Trump geen enkele kans heeft het Witte Huis te veroveren, ook omdat hij de Grand Old Party van binnenuit dreigt op te blazen. Trumps standpunten, voorzover die doorschemeren in zijn oververhitte wij versus zij-retoriek, zijn in veel opzichten nauwelijks Republikeins te noemen.

Verschillende prominente Republikeinen hebben al aangekondigd op Hillary Clinton - gedoodverfde winnaar bij de Democraten - te zullen stemmen als 'The Donald' de kandidaat van hun partij wordt.

Het leiderschap van de Republikeinse Partij heeft deze interne crisis over zichzelf afgeroepen. Door vastbesloten te breken met de traditie van het gematigde conservatisme - waarvan George Bush senior de laatste vertegenwoordiger was die het tot president schopte - gaf de partij zich over aan het radicale populisme van de Tea Party en aanverwanten. Dat resulteerde in een koers van obstructie die de bestuurbaarheid van het land ernstig belemmerde en in een vijanddenken waarin president Obama werd afgeschilderd als 'anti-Amerikaans'. De grof, groffer, grofst-campagne die Trump nu voert is de logische volgende stap.

Zijn boodschap draait, anders dan tot dusver bij de Republikeinen, niet om het verdedigen van conservatief-culturele waarden, maar om het bieden van zekerheden in een wereld vol bedreigingen. 'Slechte mensen' (migranten, moslims, Mexicanen, Chinezen, etcetera) moeten worden tegengehouden of verslagen, dan zal Amerika weer 'groot en geweldig' zijn.

Los van de vraag hoever Donald Trump electoraal zal komen, het is treurig te moeten vaststellen dat de Republikeinen geen alternatief hebben weten te vinden voor zijn illusie-politiek, die drijft op simplisme en xenofobie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden