Trendbreuk tekent zich af: fors minder nieuwe WAO'ers

AMSTERDAM - Het aantal werknemers dat vanwege arbeidsongeschiktheid een WAO-uitkering aanvraagt, daalt sterk. Cijfers van arbodiensten bevestigen eerdere signalen die wijzen op een omslag.

Volgens T. Stam, directeur van één van de grootste arbodiensten in Nederland ArboNed, stroomden er in 2002 veel minder mensen de WAO in dan in het jaar ervoor. ,,We hebben de cijfers vergeleken en daaruit blijkt dat de instroom is gedaald met 15 procent.'' Stam spreekt van een trendbreuk.

De horeca en de zorg lopen voorop: volgens de cijfers van ArboNed daalde het aantal aanvragen voor een uitkering daar met respectievelijk ruim een kwart en bijna twintig procent. Stams 'trendbreuk' wordt bevestigd door de BOA, de brancheorganisatie van de arbodiensten. Die stelt dat uit een voorlopige inventarisatie blijkt dat het verzuim in Nederlandse bedrijven en instellingen fors is gedaald. Staatssecretaris Rutte (sociale zaken) claimde eerder het succes van de arboconvenanten -afspraken tussen werkgevers, werknemers en het kabinet om per sector het verzuim aan te pakken- door te wijzen op het afnemende verzuim

Volgens Stam heeft de terugloop in de WAO vooral te maken met het actiever optreden van zijn en andere arbodiensten en de financiële prikkels die werkgevers ertoe hebben gebracht om het verzuim serieus aan te pakken. Een daling van het ziekteverzuim met 1 procentpunt bespaart werkgevers bijna 1 miljard euro aan loondoorbetalingen. De directeur van ArboNed noemt de loondoorbetaling in het eerste ziektejaar, de WAO-boete (Pemba) en de wet Verbetering Poortwachter, die partijen dwingt snel op te treden na een ziektemelding.

Boa-directeur T. Schoenmae ckers bevestigt deze optiek. ,,Verzuim staat veel hoger op de agenda dan een jaar geleden.'' Werkgevers zijn zich veel meer bewust van de kosten van uitval. Ook zieke werknemers stellen zich veel actiever op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden