Trend: een zinnig bedrijfsuitje

Bedrijven laten personeel nu schilderen of ramen lappen bij armen, daklozen en verslaafden

MARCO VISSER

Toen Jon Dorst hoorde dat hij als personeelsuitje dit jaar de muren moest schilderen in een pand voor gehandicapten, dacht hij: goh, zou dat een vrolijk uitje worden? De 36-jarige Dorst werkt op de ICT-afdeling van energiebedrijf Eneco. Een barbecue als bedrijfsuitje kende hij wel, net als sporten op het strand. Maar ramen lappen, lampen ophangen en de tuin opknappen van een opvanghuis voor gehandicapten?

Dorst en zijn collega's zijn niet de enigen die dit jaar het traditionele paintballen of het iets modernere 'samen koken' hebben verruild voor maatschappelijk verantwoord klussen. Sociaal bezig zijn is een trend voor bedrijfsuitjes. Philips, Menzis, Rabobank, Jumbo en Gamma klopten aan bij de vrijwilligersorganisatie Stichting Present om de armen, verslaafden en daklozen te helpen.

Ook bij Eiso Frederiks van Zinnige Zaken komen met het jaar meer aanmeldingen binnen. "Er hangt iets in de lucht", zei de oprichter van het bureau voor maatschappelijk verantwoorde bedrijfsuitjes begin dit jaar al. Frederiks merkt dit aan de manier waarop potentiële klanten hem te woord staan. "Iets voor de samenleving doen was tot voor kort een van de opties voor bedrijfsuitjes, naast gps-tochten, solexrijden en paintballen. Tegenwoordig is het: we gaan iets doen voor de natuur of we doen iets sociaals. Alleen consumeren, dat kan niet meer het hoofddoel zijn van een teamdag."

Vorig jaar organiseerde hij in totaal 31 personeelsfeestjes naar zorginstellingen, ouderentehuizen en kinderboerderijen. Dit jaar zijn dat er tot nu toe al dertig, terwijl twintig bedrijven er nog over denken of ze het aandurven.

Dat de tijd rijp is voor zinvolle personeelsfeesten, heeft volgens Frederiks te maken met de economische crisis en met de aandacht voor milieu en maatschappelijke problemen. Armoede, de grotere ongelijkheid tussen arm en rijk waarover werknemers lezen, met een bedrijfsuitje krijgen zij de kans die andere wereld te verkennen. En iets te doen. "Een ander helpen, daar word je zelf ook gelukkiger van. Je kent het wel, als je iemand helpt bij het oversteken. Dan loop je weg met een fijn gevoel. Dat is eigenlijk het hele idee achter de maatschappelijke personeelsuitjes."

Toen Frederiks zestien jaar geleden met zijn toenmalige partner Zinnige Zaken opzette, waren het aanvankelijk vooral Angelsaksische bedrijven met een Nederlandse vestiging die aansloegen op het concept. "In dat soort landen is de liefdadigheids- en gemeenschapsgedachte wat verder ontwikkeld. Wij hebben altijd de overheid gehad met een loket voor elke kwaal. Nu de overheid zich terugtrekt, springen bedrijven in dat gat."

Dat doen de bedrijven vooral omdat lampen ophangen, muren schilderen en varkensstallen uitruimen goed is voor het groepsgevoel. Bij een uitje als bowlen komt het gesprek op een lawaaiige baan vaak niet verder dan: wat kan jij aardig gooien.

Hoe anders is dat bij klusjes doen in huis, weet Dorst. "Je merkt dat je andere gesprekken hebt met collega's. Je wilt van elkaar weten of er in de familie ook gehandicapten zijn, hoe zij daarmee omgaan. Je komt meer op gevoelsniveau met elkaar te spreken zodat je een andere relatie opbouwt met je collega's."

Dorst is achteraf dan ook hartstikke enthousiast over het ongewone uitje. "Ik raad het anderen echt aan."

Er is nog een reden die Dorst als meerwaarde boven bijvoorbeeld paintballen noemt. "Het contact met bewoners. Nadat wij het gebouw hadden opgeknapt, hadden we met de gehandicapte bewoners een barbecue. Ze vonden het leuk wat wij hadden gedaan. Je krijgt veel waardering. Dat zorgde voor een bijzondere sfeer."

Dat je elkaar echt leert kennen door samen in huis te klussen, zal menig koppel beamen. In de afdeling van Dorst leidde het schilderen en schroeven niet tot gekibbel. "Al merk je wel dat de aanpak wat verschillend is. De een is wat grondiger dan de ander. Maar dat zien we ook van elkaar in het dagelijkse werk."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden