Trend bij ouders: peuters pushen om te leren lezen

Een Amerikaanse vrouw gebaart het woord 'melk' naar haar zoontje. Beeld Thinkstock
Een Amerikaanse vrouw gebaart het woord 'melk' naar haar zoontje.Beeld Thinkstock

Steeds meer ouders zetten hun kinderen al op jonge leeftijd onder druk om te presteren. Baby's moeten gebarentaal leren voor ze kunnen spreken en kleuters moeten kunnen lezen voor ze naar school gaan. Experts waarschuwen echter voor de gevaren van het stellen van te veel eisen op jonge leeftijd.

Redactie

Baby's gebarentaal leren wordt steeds gangbaarder onder ambitieuze jonge ouders. Dit is gebaseerd op de theorie dat kinderen willen communiceren voordat ze kunnen spreken. Door handgebaren aan te leren kunnen ze toch kenbaar maken wat ze willen. Dit is een typisch Amerikaans/Britse trend. Lessen voor babygebarentaal zijn er razend populair. Tinytalk.co.uk bijvoorbeeld organiseert 500 cursussen per week.

Voor de kleuterklas
Leeslessen voor kleuters is de volgende stap. Heel wat ouders zijn ervan overtuigd dat hun kinderen moeten kunnen lezen voor ze zindelijk zijn. Larry Sanger, een van de oprichters van internetencyclopedie Wikipedia, gebruikte Powerpointpresentaties om zijn zoon te leren lezen voor zijn tweede levensjaar.

Hij is er zo van overtuigd dat het aanleren van deze vaardigheid niet aan onderwijzers overgelaten moet worden dat hij de website Readingbear lanceerde, waarop hij ouders wereldwijd stimuleert zijn voorbeeld te volgen.

Kritiek
Critici vragen zich af of het kind van Sanger wel echt leest. Baby's en kleuters kunnen wel vormen op een pagina associëren met bepaalde geluiden, maar dat betekent niet dat ze deze begrijpen of hier een betekenis aan kunnen koppelen. Het te veel eisen stellen aan kinderen zou de emotionele ontwikkeling van het kind op latere leeftijd niet altijd ten goede komen, zo zeggen experts.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden