Trekvogels tellen: vaste prik met soms een outsider

Overal in Europa staan mensen zaterdag omhoog te kijken. Het is namelijk Euro Birdwatch, een bekende trekvogelteldag in dertig landen.

Nederland is een fanatiek telland. Van de zes miljoen vogels die vorig jaar werden genoteerd, vlogen er 373.000 over Nederlandse bodem. "Wij zijn de oudste natuurclub", verklaart Chris-Jan van der Heijden van de Vogelbescherming. "We hebben van oudsher veel kenners, die ook hun kinderen aansteken. In andere landen moet je soms uitleggen wat je komt doen met je verrekijker, dan denken ze dat je komt spioneren."

Toch hoopt Vogelbescherming nog meer Nederlanders enthousiast te maken. "Velen hebben geen idee wat er zoal over hun huis vliegt."

En dit is een toptijd. Vogels die hier hebben gebroed, trekken naar het zuiden. Vanuit het hoge noorden komen andere soorten hierheen om te overwinteren of ze doen Nederland aan op doorreis. De top tien kent veel bekende soorten als spreeuw, kolgans, graspieper, vink en boerenzwaluw. Maar toch zitten er ook verrassingen bij: zo werden in 2011 opeens 8544 kneuen geteld. Hoeveel het er dit jaar zijn, hangt ook van het weer af.

De doorgewinterde tellers laten zich meestal niet kennen, maar wind en regen hebben wel degelijk invloed op vogels. De straffe oostenwind stuurt nu bijvoorbeeld massaal kolganzen deze kant op. Zanglijsters lassen soms een pauze in als het regent.

De meeste vaste telposten, van de Waddenzee tot in Zeeuws-Vlaanderen, zijn zaterdag bemand. "Het is fijn als je als leek een keer kunt meekijken", zegt Van der Heijden "Professionele vogelaars herkennen de soorten vrij eenvoudig, ook op afstand."

Vogelbescherming verzamelt de Nederlandse waarnemingen.Wetenschappelijk gezien is het slechts een momentopname. Van der Heijden: "Wat dat betreft hebben we meer aan de reguliere tellingen. Birdwatch laat vooral zien hoe leuk vogels zijn."

www.vogelbescherming.nl

www.trektellen.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden