Trekt Google stiekem de stekker uit Google+?

null Beeld ap
Beeld ap

De oprichter van het sociale netwerk Google+ Vic Gundotra zei het bedrijf onlangs ineens vaarwel en een paar dagen later bekeek Google of de Google+-knoppen op websites kunnen verdwijnen. Heeft het laatste uur van het sociale netwerk geslagen?

Leon van Wijk

"Dat zou ik heel raar vinden", zegt technologiejournalist Wout Funnekotter van Tweakers. Volgens Funnekotter is de vervanging van de Google+-knoppen niet het begin van het einde voor het sociale netwerk, maar een slim staaltje marketing. Google+ heeft namelijk een matig imago, terwijl Google een goede reputatie heeft. Dan lijkt het logisch de rode Google+-knoppen te vervangen door blauwe buttons zónder het logo van het sociale netwerk, waarmee mensen met hun Google-account kunnen inloggen op allerlei websites.

"Internetters waren niet blij toen Google hen verplichtte een Google+-account aan te maken om te kunnen reageren op video's op YouTube", zegt Funnekotter. "Het sociale netwerk voelde als nóg een nieuwe dienst waarvan mensen lid moesten worden. Als internetters straks een algemene Google-knop zien, voelt die vertrouwd, want veel mensen hebben bijvoorbeeld al een Gmail-account."

Spookstad
Techcrunch zegt dankzij anonieme bronnen te weten dat Google stukje bij beetje de stekker trekt uit zijn sociale netwerk, dat deze zomer zijn derde verjaardag viert. De ongeveer 1000 mensen die aan Google+ werken, zouden andere functies krijgen binnen het bedrijf. Medewerkers van Google verklaren tegenover Re/code dat de toekomst van Google+ inderdaad onzeker is. De berichtgeving was voor talloze websites reden om Google+ te omschrijven met metaforen als een verlaten stad en een zombie.

Volgens Google zijn de geruchten onzin en blijft Google+ bestaan. 'Mister Google+' Gundotra zou niet zijn ontslagen, maar zelf meer tijd met zijn gezin willen doorbrengen. Talloze fans van het sociale medium kropen de afgelopen dagen in de digitale pen om te betogen dat Google+ nog volop in leven is.

Daar is Funnekotter het mee eens. "Er is veel activiteit op Google+", zegt hij. Toch is het volgens hem lastig te zeggen of het goed gaat met het sociale netwerk. "Dat ligt eraan welk doel Google met Google+ wilde bereiken. En dat weten we niet." Het bedrijf maakte wel vanaf het begin duidelijk dat Google+ niet het nieuwe Facebook moest worden. Het platform is niet zozeer bedoeld om contact te onderhouden met vrienden, maar vooral als verbindende schakel tussen verschillende diensten van Google, zoals e-mailapplicatie Gmail en fotowebsite Picasa.

Het is ook moeilijk te bepalen hoeveel mensen Google+ gebruiken. Volgens Google zelf heeft het sociale netwerk 300 miljoen actieve gebruikers. Dat is meer dan Twitter (255 miljoen gebruikers) en veel minder dan Facebook (1,2 miljard gebruikers). Maar de vraag is wat 'actief' precies betekent. Google-directeur Larry Page zei in 2012 dat 60 procent van de Google+-gebruikers dagelijks diensten van Google gebruikt en dat 80 procent dit wekelijks doet. Google komt al snel aan zulke percentages, want alle Google+-gebruikers die weleens zoeken via Google of video's bekijken op YouTube behoorden toen tot de 'betrokken gebruikers'.

Gebruikersaantallen zijn belangrijk voor Google. Vorig jaar viel na acht jaar het doek voor nieuwsapplicatie Google Reader omdat die te weinig gebruikers had. Google klaagt nog niet over de populariteit van Google+. Het bedrijf zegt in het sociale netwerk te blijven investeren omdat het platform nog steeds zou groeien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden