Trekker mag in 2009 harder op de weg

(Novum) - Trekkers en andere landbouwvoertuigen mogen in 2009 buiten de bebouwde kom sneller rijden. Op wegen buiten de bebouwde kom waar nu 50 kilometer per uur of harder mag worden gereden, mogen trekkers straks 40 kilometer per uur rijden. Dat schrijft minister van Verkeer Karla Peijs (CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Voor landbouwvoertuigen geldt nu nog een limiet van 25 kilometer per uur op de openbare weg.

Volgens Peijs blijkt uit onderzoek dat een hogere snelheid van trekkers de verkeersveiligheid vergroot, omdat de snelheidsverschillen op de wegen kleiner worden. Binnen de bebouwde kom mogen trekkers niet sneller, omdat die wegen vaker door fietsers en voetgangers worden gebruikt.

De verhoging van de maximumsnelheid betekent dat bestuurders van landbouwvoertuigen van 16 jaar en ouder een rijbewijs moeten halen. Bestuurders van 16 en 17 jaar halen nu een trekkercertificaat, maar dat is in 2009 niet meer voldoende. Het rijbewijs dat daarvoor in de plaats komt stelt hogere eisen aan de chauffeur, zegt Peijs. Ook komt er een kentekenplicht voor alle landbouwvoertuigen en aanhangers die op de openbare weg komen. De kentekenplicht zorgt ervoor dat alleen goedgekeurde, veilige trekkers op de weg rijden.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid maakt zich al langer zorgen over de veiligheid van het landbouwverkeer. Volgens directeur Fred Wegman is het aantal dodelijke ongevallen met landbouwvoertuigen de laatste jaren verdubbeld tot circa twintig per jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden