Trekkende vis bereikt Maas en Rijn zelden via Nieuwe Waterweg

De Haringvlietdam. (FOTO ANP ) Beeld
De Haringvlietdam. (FOTO ANP )

Vissen zwemmen nauwelijks naar Maas en Rijn via de Nieuwe Waterweg. Die is dus geen alternatief voor het Haringvliet.

Dat blijkt uit onderzoek van VisAdvies, een onafhankelijk adviesbureau, op basis van achtjarig onderzoek met gemerkte vissen. Staatssecretaris Atsma (infrastructuur en milieu) kondigde juist deze week een onderzoek aan naar de vraag of vis ook via de Nieuwe Waterweg en het Hartelkanaal, de Rijn en de Maas kan bereiken. In dat geval wil hij de dure openstelling van de Haringvlietsluizen achterwege laten.

In de periode 2001-2008 heeft VisAdvies 385 gemerkte zalmen en zeeforellen uitgezet aan de Noordzee- zijde van de Haringvlietdam. Van de gemerkte vissen is 26 procent via de Haringvlietsluizen – die nu alleen bij eb open zijn, als er nauwelijks stroming is – het zoete water van het Hollands Diep ingetrokken en ging 13 procent via de Nieuwe Waterweg. Maar liefst 61 procent heeft nooit het zoete water bereikt.

Voor een substantieel deel van de vissen zijn de gesloten Haringvlietsluizen een onneembare barrière, aldus het onderzoek. Zo’n 10 procent van alle gemerkte vissen heeft via de Rijn uiteindelijk Duitsland bereikt. Die rivier is populairder dan de Maas, omdat de waterafvoer er groter is, en daardoor de stroming sterker.

Ook de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn (ICBR) concludeert dat met name voor zalm het Haringvliet de belangrijkste migratieweg is. ’Het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen is een urgente maatregel’, aldus de ICBR.

Staatssecretaris Atsma zoekt een alternatief voor de openstelling van die sluizen om te voorkomen dat er juridische procedures volgen als hij het Haringvliet dichthoudt.

Volgens deskundigen schendt Nederland internationale verdragen als ze dichtblijven. Buurlanden hebben fors geïnvesteerd in verbetering van de waterkwaliteit van de rivieren. Het succes van die maatregelen is afhankelijk van de afgesproken openstelling van de sluizen in het Haringvliet.

null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden