’Trek vergunning moskee in’

Alweer maanden ligt de bouw van de megamoskee naast stadion De Kuip stil. Volgens oud-wethouder Marco Pastors ziet Rotterdam ten onrechte lijdzaam toe.

Rotterdam moet de bouwvergunning voor de megamoskee naast voetbalstadion De Kuip intrekken, vindt oud-wethouder volkshuisvesting Marco Pastors. „Je moet eens een keer zeggen: zo is het genoeg geweest!”

Sinds 22 juli ligt de bouw van de moskee naast het Feyenoordstadion voor de zoveelste keer stil wegens achterstallige betalingen. Vorig jaar november had het moskeebestuur nog aan verantwoordelijk PvdA-wethouder Karakus beloofd dat de moskee – oorspronkelijke opleverdatum juni 2005 – eind dit jaar af zou zijn. Dat gaat niet lukken: na een slepend bouwproces van zes jaar staat er een casco moskee waarvan de afbouw nog geheel moet plaatsvinden.

Een bouwvergunning kan wettelijk gezien pas worden ingetrokken als de bouw een half jaar stilligt. Maar volgens Pastors, lijsttrekker voor oppositiepartij Leefbaar Rotterdam, trekt Rotterdam aan het langste eind als het de kwestie voor de rechter brengt. Hij wijst erop dat de bouw al voor de derde keer in twee jaar tijd langdurig stilligt omdat de sponsor, de Al Maktoumstichting in Doebai, de rekeningen niet betaalt. „Ik denk dat je als gemeente de mogelijkheid hebt om dit voor de rechter te brengen en te zeggen: naar de geest van de wet moet de bouwvergunning worden ingetrokken, we zijn Gekke Henkie niet!” Als de bouwvergunning vervalt, kan de gemeente het gebouw onteigenen of opkopen. Pastors heeft genoeg ideeën voor het gebedsgebouw: „Het is best een mooi plaatje, een Eftelingkasteel met een enorme parc and ride ervoor. Misschien kun je een combinatie erin doen: een paar winkels, een ontmoetingsruimte voor de wijk, chique detailhandel, een kleine modemall. Of een sauna.”

Behalve de stagnerende bouw heeft het gemeentebestuur nog een andere kopzorg. In 2000 kwam het een grondruil overeen met het moskeebestuur. Dat verwerft straks de grond onder de nieuwbouwmoskee in ruil voor de grond onder de oude moskee elders in de wijk Feijenoord. De gronddeal bindt Rotterdam niet, denkt Pastors. „Die is gebonden aan het leveren van prestaties: Zij leveren het oude gebouw niet op, ze betrekken het nieuwe gebouw niet.”

Zijn opvolger laat het moskeebestuur veel te gemakkelijk wegkomen met de telkens stilvallende bouw op een zo beeldbepalende plek, vindt Pastors. Hij vermoedt dat dat komt omdat het een moskee betreft. „Elke andere organisatie was er al lang vanaf gehaald of was zelf naar de gemeente toegestapt om te zeggen: het is ons niet gelukt, verlos ons uit ons lijden.”

Wethouder Karakus vindt nog steeds de beste oplossing dat de moskee gewoon wordt afgebouwd en in gebruik wordt genomen als gebedshuis, zegt zijn woordvoerder. „De bouwvergunning zomaar intrekken leidt tot een juridische strijd. Bovendien kun je niet een bouwvergunning zomaar verlenen aan iemand anders. Daarvoor moet je het hele inspraaktraject opnieuw doorlopen.”

Enkele weken geleden is er een ’verkennend gesprek’ geweest op het stadhuis tussen de financier en een aantal schuldeisende aannemers over hervatting van de werkzaamheden, meldt Sudesh Sommandas van bouwadviesbureau Expex. De bouwbedrijven eisen harde financiële garanties voordat ze het werk hervatten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden