'Treintjes' vegen Nijmegen weer schoon

Schoonmaakbedrijf ontdoet Vierdaagsestad elke ochtend van feestafval

Overstekende wandelaars zwaaien in Nijmegen naar de veegmachine. Reinigingsmedewerker Sjef Schipperheijn zwaait terug vanuit zijn cabine. Hij manoeuvreert de wagen over een oude paraplu. Krak, zegt het ding. "En weg is 't ie", zegt Schipperheijn monter. De zomerzon is dinsdag nog amper op of drommen Vierdaagsedeelnemers verlaten de stad voor de eerste etappe. Hoog tijd voor de mannen van reinigingsbedrijf Dar om met militaire precisie het stadscentrum van bergen feestvuilnis te ontdoen.

De wagens van het Nijmeegse reinigingsbedrijf wisselen om zes uur de wacht met de laatste lallende feestgangers op de Grote Markt waar een indringende bierlucht hangt. 'Dar... en 't is weer fris', melden de stickers op de kikkergroene vuilnis- en veegwagens. Dat belooft wat. Voor Dar betekent de Vierdaagseweek een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Met man en macht zorgen alleen al vijftig Dar-medewerkers dat het centrum weer kraakhelder is als de winkels opengaan. Ook elders in Nijmegen zijn opruimploegen actief. Een weekje Vierdaagse is goed voor vijfhonderd ton afval.

Dar heeft door de jaren heen een opruimstrategie ontwikkeld. De binnenstad is in vijf zones verdeeld. Daar rijden 'treintjes' doorheen. Dat is vaktaal voor een stoet die tussen zes en tien uur 's ochtends de straten kuist. Vuilniswagens halen grote zakken op. De natte wagen spoelt resten weg. Vervolgens blazen de lopende medewerkers het vuil op een hoop. Grof vuil belandt zo in grote veegwagens, zoals die van Schipperheijn. Daarachter volgt een kleinere wagen voor het fijne spul. Schipperheijn rijdt ditmaal in een supersonisch, wendbaar demonstratiemodel. "Het is net ballet", zegt hij terwijl hij een sierlijk boogje draait.

Bij Plein 1944 kiepen de veegwagens het verzamelde vuil op straat. Een superzuiger haalt er alles op. "Scheelt ons een uur", zegt teamleider Jan Seegers van Dar. "We reden vroeger met onze veegwagens helemaal naar onze vestiging. Maar we willen dat het publiek tegen tien uur terecht kan in een kraakhelder centrum. We verspillen geen tijd." Vroeger was het aanpoten, herinnert Seegers zich van 33 jaar schoonmaken tijdens de Vierdaagse. "In 1978 hadden we maar twee veegwagens. De rest was handwerk, ook de Via Gladiola."

Voortdurend bellen medewerkers hem. Op het feestterrein aan Het Valkhof is een wespennest gemeld bij een biertent. Seegers neemt poolshoogte. De beveiliger weet van niks. Hij zal laten terugbellen. De wespen zwermen al rond.

Het hooggelegen park is net als de rest van de binnenstad één podium voor dagelijks honderd- tot ruim tweehonderdduizend feestgangers. Ook hier overal zwerfafval. De kou zorgt ervoor dat er nog relatief weinig ligt, weet Seegers. "Is het warmer, dan komt het tot je knieën."

Vanaf de heuvel zie je een eindeloze wandelstoet op de Waalbrug naar Elst. Tegen achten zijn veel straten schoon en ook wat frisser. De puzzelstukjes vallen weer in elkaar, constateert Seegers tijdens een rondrit. De ene medewerker spuit met water beruchte plasplekken schoon, de ander hangt extra vuilniszakken op. Ingeschakelde daklozen reinigen het Valkhof en het Kronenburgerpark met vuilgrijpers. Ook het 'treintje' kan wel een man met grijper gebruiken, denkt Seegers. "Voor die ene beker waar de veger niet bij kan." Morgenochtend? "Dan is het hier weer een puinzooi. Groter dan nu."

'Briljante' eerste dag
De Vierdaagse kende volgens marsleider Johan Willemstein een briljante eerste wandeldag. "Ik zag een stoet van blije gezichten voorbij trekken." Hij toonde zich gelukkig met het uitblijven van regen. Desondanks waren er 1209 uitvallers. Dat waren er 64 meer dan vorig jaar op de eerste dag. De slechte voorspellingen deden vermoedelijk wel veel wandelaars op het laatste moment besluiten thuis te blijven. Zondag en maandag haalden 42.812 wandelaars een startkaart, maar gisterochtend gingen er maar 41.316 van start.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden