Treinreizigers willen toilet behouden

(Novum) - Treinreizigers eisen dat de Nederlandse Spoorwegen nieuwe stoptreinen alsnog voorzien van toiletten. Het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) wil desnoods dat minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) ingrijpt. Spoorbeheerder ProRail en de NS willen het aantal wc's op treinen en op stations in de toekomst aanzienlijk verminderen. In nieuwe stoptreinen komt geen toilet. Vooral voor reizigers met een zwakke blaas zou dit problemen opleveren.

De plannen voor het schrappen van de sanitaire voorzieningen werden al in 2005 ontvouwd. "De toiletten worden nauwelijks gebruikt en als ze al worden gebruikt, worden ze verkeerd gebruikt", zegt een woordvoerder van NS. Omdat een toilet voor de rolstoel toegankelijk moet zijn, neemt ieder toilet minstens vier zitplaatsen in. "Verder moeten de nieuwe treinen zo transparant mogelijk zijn, dat geeft de reizigers een veiliger gevoel. Een wc-blok zou de hele transparantie verpesten."

Een woordvoerder van het Locov wijst erop dat stoptreinen zonder toilet straks langs stations zonder toilet rijden. "Dat is onacceptabel. Ook reizigers met een blaasprobleem moeten met de trein kunnen reizen." Volgens de NS kan dat ook. "Ze hoeven niet urenlang hun plas op te houden. In de intercity's kan iedereen altijd nog naar het toilet. De metro naar Spijkenisse heeft ook geen toilet, maar daar heeft nog nooit iemand geklaagd dat hij tijdens de reis van een halfuur niet naar de wc kan."

De woordvoerder van Locov zegt dat de organisatie nu vaak genoeg heeft aangedrongen bij de NS. "De bal ligt nu bij de minister. We hopen dat hij verhindert dat invaliden straks niet meer met de trein kunnen reizen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden