Treinpagina op Teletekst blijft voorlopig nog te raadplegen

ANP

NOS Teletekstpagina 751, met de actuele reisinformatie over het treinverkeer, blijft toch voorlopig in de lucht. De Nederlandse Spoorwegen lieten vorige week weten per 1 augustus te stoppen met deze vorm van informatievoorziening omdat er bijna geen gebruik meer van zou worden gemaakt.

Reizigersorganisaties, verenigd in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov), vonden dat besluit voorbarig en wilden in gesprek met de NS. Zij kregen naar eigen zeggen direct veel klachten van reizigers over de aanstaande beëindiging.

Die gesprekken zijn afgelopen week gevoerd. "De reizigersorganisaties erkenden dat het gebruik van Teletekst flink afneemt, maar zij vragen zich af of dit het stoppen met pagina 751 rechtvaardigt. De NS hebben daarop vandaag besloten pagina 751 voorlopig in de lucht te houden", aldus het spoorbedrijf gisteren.

De NS blijven erbij dat het gebruik van Teletekst als informatiebron over de treinenloop nog maar zeer beperkt is. "Bovendien blijkt dat het merendeel van de bezoekers pagina 751 opvraagt via de Teletekst-app op de mobiele telefoon. Deze mensen kunnen ook terecht bij de NS Reisplanner Xtra-app en via ns.nl", vindt het vervoerbedrijf.

Een woordvoerder van nieuwswebsite Treinreiziger.nl zei vorige week dat vooral ouderen nog gebruikmaken van Teletekst. Ook zijn er mensen die het aloude spoorboekje nog steeds raadplegen. Dat werd in 2010 afgeschaft maar werd vier jaar later door Reizigersvereniging Rover en Treinreiziger.nl geherintroduceerd. Via de AKO-winkels worden er jaarlijks zo'n 5000 van verkocht. De komende tijd zal de NS in gesprek blijven met de reizigersorganisaties over de inzet van Teletekst voor actuele reisinformatie en de toekomst van de pagina.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden