Treinagressie / ’De mayonaise vloog me werkelijk om de oren’

Steeds meer treinreizigers hebben last van vervelende incidenten onderweg, blijkt uit cijfers van Verkeer en waterstaat. Passagiers vertellen wat hen zoal overkomt.

door Remco Bouma

Het is rustig in de trein van Almere naar Schiphol. Toch klemt Thijs Vulink (22) zijn tas stevig tussen zijn benen. Onlangs zag hij op hetzelfde traject hoe snel een diefstal gepleegd is: een jongen liep de trein uit en tilde in het voorbijgaan de laptop van de schoot van een medepassagier. ,,Dat kan toch niet”, zegt hij ongelovig. ,,Hij zat er gewoon op te werken.”

De meeste passagiers reizen overdag probleemloos, zeggen ze. Maar studenten die late treinen pakken vanuit Amsterdam naar bijvoorbeeld Almere, Schiphol of de Zaanstreek, maken meer mee.

Zo werden de 18-jarige Suzanne Maas en haar drie vriendinnen lastiggevallen in de trein naar Hoorn. ,,Twee jongens hingen verveeld in de stoelen, maakten nare opmerkingen en gooiden plagerig met een blikje. We reageerden wat geprikkeld, tot we zagen dat een van hen met een pistool speelde. Dan schrik je.” Ze probeerden de jongens te negeren, een van de meiden belde haar ouders om ze op te halen van het station. ,,We durfden niet weg te lopen. Gelukkig vonden de jongens een andere vorm van vermaak. Ze bouwden een vuurtje in een vuilnisbak en bleven daarmee in de weer tot we uitstapten.”

Ook oudere reizigers hebben last van storend gedrag. Corrie Altona raakte verzeild in een patatgevecht tussen twee groepen jongeren. ,,De mayonaise vloog me werkelijk om de oren.” De 52-jarige Harold Plooijer vertelt over luidruchtige, dronken voetbalsupporters die de andere reizigers lastigvielen. ,,Ze hadden het op iedereen voorzien en verziekten de sfeer.”

Een grote groep luidruchtige mannen zette Mirella Groot (27) en een vriendin klem in een late intercity naar Amsterdam. De mannen schoven steeds verder richting hen op. ,,We wilden weg en liepen langs ze, want dat kon niet anders. Ze knepen ons en raakten ons aan.” Ze zucht. ,,Misschien stelde het niets voor. Maar je zit in een verlaten coupé in een rijdende trein. Dat maakt de sfeer zo dreigend.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden