Trein door 'inschattingsfout' uit de rails

Ongeluk bij Dalfsen kost machinist het leven. Passagierstrein rijdt op volle snelheid op hoogwerker.

ProRail heeft de hele nacht gewerkt aan het opruimen van de ontspoorde treinstellen en hoopt dat vandaag af te ronden. Herstel van het spoor bij Dalfsen zal nog enkele dagen duren. De ravage was groot na de ontsporing gistermorgen van een passagierstrein richting Ommen, waarbij de 49-jarige machinist uit Kampen omkwam. Een conducteur en vijf passagiers gewond raakten.

ProRail-topman Pier Eringa sprak gisteren van een "bijzonder ongeval waarbij de trein volledig uit de rails is gevlogen". Politie, de Inspectie voor Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoeken de oorzaak. In de cabine van de machinist hing een camera, waarvan de beelden bij het onderzoek kunnen helpen, aldus staatssecretaris Dijksma gisteravond.

De passagierstrein van Arriva botste op volle snelheid op een hoogwerker op rupsbanden, die om nog onbekende reden op de bewaakte spoorwegovergang Het Lageveld stond. Volgens burgemeester Han Noten (PvdA) was het hoogst waarschijnlijk een 'inschattingsfout' van de bestuurder van de hoogwerker. Vijf minuten voordat de trein van Zwolle naar Emmen langskwam en tegen de hoogwerker botste, was er een andere trein voorbij gekomen. De bestuurder dacht mogelijk daarom dat hij voldoende tijd had voorde oversteek. De politie en burgemeester konden deze theorie gisteren niet bevestigen. Of de beveiliging van de bewaakte overgang goed werkte, moet nog worden onderzocht.

De trein vloog na de botsing uit de rails in het modderige, naastgelegen weiland. De vier coupés gekanteld, de voorkant compleet in puin.

De machinist van de trein overleefde het ongeluk niet. In de trein zaten vijftien passagiers. Een 'bijzonder gelukkige omstandigheid', aldus burgemeester Noten tijdens de persconferentie. "In de avondspits zit deze trein helemaal vol, nu was hij nagenoeg leeg." De kraanmachinist van de hoogwerker kon op tijd wegkomen en heeft slachtoffers nog geholpen voor hij werd aangehouden door de politie voor nader onderzoek.

De plek van het ongeluk wordt omgeven door weilanden, enkele boerderijen en café-restaurant-camping Madrid. Buurtbewoner Hans de Graaf was snel ter plekke. Hij zat in de keuken van zijn boerderij, tweehonderd meter van de plek, toen hij 'een enorm geraas' hoorde, "alsof iemand een enorme bak met stenen leegmieterde op een metalen plaat".

Hij stapte op zijn fiets om te gaan kijken, "en toen lag daar ineens die trein. Ik zag iemand in een geel hesje maar verder was het akelig stil." Binnen tien minuten kwamen ambulances, brandweer- en politiewagens aanrijden, waarvoor De Graaf de spoorbomen omhoog hield. Andere buurtbewoners wilden helpen, maar werden weggestuurd toen bleek dat er stroomkabels op de rails lagen.

Vanwege het onderzoek en de enorme schade aan het spoor zullen de werkzaamheden zeker drie dagen (en nachten) in beslag nemen. Tweehonderd meter spoor moet worden vervangen, de overweg is beschadigd en de drassige ondergrond bemoeilijkt het wegslepen van het treinstel. Mogelijk is een noodweg nodig.

Arrivadirecteur Anne Hettinga zei gisteren in een reactie: "Wij zijn zeer geschokt door dit nieuws en onze gedachten gaan uit naar nabestaanden en collega's. Dit is een klap voor het bedrijf en alle betrokkenen." De regionale openbaarvervoersdienst zet ter vervanging bussen in.

Opvallende ongelukken

Het treinongeluk bij Dalfsen is het zesde in Nederland deze eeuw. In totaal kwamen daarbij zeven mensen om het leven. De vorige eeuw kwamen 88 mensen om bij treinongelukken. De opvallendste:

Weesp, 13 september 1918 41 doden en 42 gewonden

Sliedrecht, 27 november 1942 18 doden en 42 gewonden

Harmelen, 6 januari 1962 93 doden, 52 gewonden

Schiedam, 4 mei 1976 24 doden, 15 gewonden

Westervoort, 28 februari 1978 1 dode, 58 gewonden

Hoofddorp, 30 november 1992 5 doden, 33 gewonden

Amsterdam, 21 april 2012 1 dode, 136 gewonden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden