Trefzeker Oranje verdrijft chagrijn

WK-kwalificatie | Het zat Danny Blind eens mee, de coach nota bene die niet voor het geluk geboren lijkt. Veel verliep naar zijn wensen en Oranje walste over Wit-Rusland heen.

HENK HOIJTINK

Nederland 4

Wit-Rusland 1

Volgens een ongekend scenario, en na vier nederlagen in eigen land, leverde de vijfde thuiswedstrijd van Danny Blind dan eindelijk een overwinning op, een met riante cijfers én zoete trekjes. De bondscoach kon steeds harder gniffelen op een avond in De Kuip waarop het nu eens naar zijn wensen was verlopen, met doelpunten onder meer van zijn protegés Promes en Janssen.

Met onvermijdelijk nog de kanttekeningen van dien - uiteraard mankeerde er ook iets, vooral in verdedigend opzicht - werd met een 4-1 zege op Wit-Rusland iets van het chagrijn rond Oranje verdreven. Voor de tweede achtereenvolgende keer, na de opening van het WK-kwalificatietoernooi bij Zweden (1-1), kon met inachtneming van de begrenzingen weinig op Oranje worden aangemerkt.

Daarmee voldoet de zo lang beschimpte Blind langzamerhand toch aan de eerste vereiste van een coach: een team naar vermogen laten presteren. Met vier punten in de kwalificatiereeks, en zo toch minder druk op het duel van maandag met Frankrijk, zou Blind in iets rustiger vaarwater terecht kunnen komen - zo hem dat is gegeven.

Geheel vol was De Kuip niet geweest bij de terugkeer van Oranje, dat er voor het laatst in mei 2014 te zien was geweest. Dat mocht geen verbazing wekken in deze moeizame fase van de nationale ploeg. Maar weldra was er toch enthousiasme in het stadion neergedaald - en aan de zijlijn had bondscoach Blind misschien wel voor het eerst voorzichtig kunnen glimlachen, en gaandeweg wat voller.

Hij kreeg al veel voor zijn kiezen en soms had hij ook botte pech dat zijn keuzes niet rendeerden - zoals vorige maand, toen Klaassen tegen Zweden als offensieve middenvelder opgelegde kansen miste. Maar gisteren kon hij zich verheugen over nog ongekende oprispingen van een speler, in wie hij in de achterliggende tijd consequent het vertrouwen had gehouden.

In Rotterdam zag Nederland plotseling iets van Promes, de vleugelaanvaller die volgens de rapportages van Blind bij Spartak Moskou vrijwel wekelijks goed speelt, maar die tot dusverre weinig tot niets daarvan in Oranje had kunnen demonstreren. Na een kwartier priemde hij de bal in de drukte in de hoek (1-0), en Promes gaf prompt het sein tot een eendrachtige viering van het doelpunt bij de Nederlandse dug-out.

Hij glorieerde zowaar nogmaals, en ditmaal met een hoogwaardiger treffer, een volley naar de verste hoek (2-0). De uitbarsting kon, in die fase nog, mede worden gezien als een teken van enige geestkracht bij Oranje, dat zijn aanvalslust niet had getemperd na een ten onrechte vanwege buitenspel afgekeurd doelpunt van verdediger Van Dijk. Maar in het slotgedeelte van de eerste helft had de verdediging toch enige scheurtjes vertoond, volgens een inmiddels gekend beeld.

Hoezeer van goede wil ook, het nu eenmaal modale Oranje kon ook gisteren zijn minpunten niet verhullen. Doelman Stekelenburg, voor het eerst sinds oktober 2012 verkozen, was in het slotgedeelte van de eerste helft al in het nauw gedreven, en kort na de hervatting kon Rios de bal in de doelmond wel heel simpel binnentikken (2-1).

Ten teken van de kwetsbaarheid van Oranje was de al niet topfitte Sneijder in de kleedkamer achtergebleven. Hij was vervangen door Pröpper, en Klaassen schoof naar Sneijders stek op links. Een gekunstelde oplossing, ten teken ook nog maar eens dat Blind niet uit weelde kan manoeuvreren. Hij durfde het niet aan een specialistische vleugelspits te laten invallen, en gezien de laatste verwikkelingen van de eerste helft was dat alleszins te begrijpen.

Het zat hem nogmaals mee, de coach nota bene die niet voor het geluk geboren lijkt. Promes, weer toch hij, deed zijn voordeel met een Wit-Russische hapering, spits Janssen schoot nog op de paal en uitgerekend Klaassen liep pardoes tegen de bal aan (3-1). Oranje was los, en Wit-Rusland geslagen. Janssen joeg de bal naar de bovenhoek (4-1) - zo'n avond was het, en het was de bondscoach eens gegund.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden