Travos

Dat moeten we de buren eens vertellen: ,,Klassiek kan ook best geil zijn''. Stond gisteren in Trouw, best wel. Het bleek dat dirigent Valery Gergjew z'n eigen festival onder meer had gevierd met een uitvoering in een Rotterdamse discotheek van het werk 'Poème de l'extase' van Alexander Skriabin.

Ruud Verdonck

Het werd geen groot muzikaal succes. De recensent die de krant had afgevaardigd verliet vroegtijdig de bijeenkomst met de woorden ,,werd het tijd om maar weer eens te gaan'', van dat gemompel zoals anderen een eeuwig 'Guantanamera' zingende jongeman na drie seconden op straat achterlaten met hooguit 5 eurocent.

Vooraf was er een maaltijd onder begeleiding van travestieten, want wie disco zegt, zegt travestiet; daar komen we bij de krantenkop. Maar met dat geil viel het behoorlijk mee, de kop bleek de lading niet te dekken: ,,De ingehuurde drag queens moesten het publiek ervan overtuigen dat klassiek ook best geil kan zijn''. Het was de bedoeling van het concert dat het volk, dat gewoonlijk alleen op klassieke muziek afkomt, op deze manier kennis zou kunnen maken met het discopubliek, daar kon dan misschien iets moois uit groeien tussen hogere en lagere cultuur. De tweede groep liet het echter voornamelijk afweten. En de eerste groep, raakte die overtuigend geil? ,,Alleen de stoutmoedigsten onder de dames durven in de ballontieten van de paraderende travos te knijpen'', nam de Volkskrant waar. Verder liepen er ,,animeermeisjes die likeurtjes uit intieme plekjes laten druppelen'' en zag de verslaggever ,,een kraantje dat uit het kruis van een van de gastvrouwen steekt''.

Eigenlijk had ik mij willen opwinden over het NOS journaal van zaterdagavond, dat als grootste en daardoor belangrijkste onderwerp had: een gezelschap dat in België speelt op diverse soorten groenten. Het was niet te horen wat ze speelden, klassiek, pop of muziek. Wel bleken groenten iets van geluid te maken als je er mee slaat. Ook aan een uitgeholde winterpeen kon men diverse klanken ontlokken. Aan het einde van het concert werd het publiek getrakteerd op groentesoep. Maar wat zou ik mij nog opwinden over het wereldnieuws? Ik moest maar eens een koppeltje travos afhuren en een eigen bedrijf beginnen: de geilmakerij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden