Travel light

(FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW) Beeld
(FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW)

Voor het eerst op wandelvakantie. Dan is alles wat je thuis laat, mooi meegenomen. Maar houd er wel rekening mee dat iedere bestemming haar eigen omstandigheden kent.

Een wandelvakantie klinkt leuk. Maar veel mensen zien op tegen het gewicht dat ze daarbij op hun rug moeten meesjouwen. Wil je niet bezwijken onder een te zwaar bepakte rugzak, dan is uitgekiend pakken noodzakelijk. Maar hoe doe je dat? Wat neem je mee en wat laat je thuis?

Ga je wandelen met gebruik van logies en maaltijden, dan scheelt dat natuurlijk een pak aan gewicht. Tent, slaapzak, matje en kookspullen kun je dan al thuislaten. Wil je zelfvoorzienend op vakantie dan zul je heel wat meer moeten meenemen. Wat je gaat dragen mag niet meer wegen dan een kwart van je eigen lichaamsgewicht.

Marijn Koole is al jaren reisbegeleider. Nog steeds gaat hij minstens drie keer per jaar met een vriendenclub op wandeltrektocht onder de noemer Beunhaas Travels. Zijn motto: „Alles wat je thuis laat is mooi meegenomen.” Volgens Koole weten veel onervaren wandelaars niet goed wat ze nodig hebben. „Ze proberen voor alle mogelijke omstandigheden optimaal materiaal mee te nemen. Maar dat zakmes met vijftig functies heb je meestal niet nodig. Een eenvoudig pizzames is al snel voldoende.”

Iedere bestemming kent haar eigen omstandigheden. Houd daar bij het pakken rekening mee. Op een rotsachtige ondergrond sla je lichtgewicht tentharingen krom. Een weersomslag die uit de lucht komt vallen is niet fijn. Maar laat dat risico niet omslaan in een gevaarlijke situatie. Zorg dat je je lichaam tegen kou en regen kunt beschermen. Ga ja naar warmere streken, denk dan juist aan ventilerende kleding die geen lichaamsvocht vasthoudt.

Behalve je bestemming en de weersomstandigheden is je reisgezelschap bepalend voor wat er in je rugzak terecht komt. Met meerdere mensen kun je kookmaterialen en algemene middelen verdelen. Marijn Koole trekt er ook regelmatig alleen op uit. Dan neemt hij een boek en muziek mee. Reist hij in gezelschap, dan laat hij deze luxegoederen thuis. Mensen vragen hem weleens naar dit solowandelen. Hij zegt dan altijd: „Het beste dat je mee kunt nemen is leuk reisgezelschap.”

Wandelen is een relatief goedkope en duurzame manier om vakantie te houden. Maar wil je de beste materialen hebben dan wordt het al snel een prijzig verhaal. Weet je nog niet of een wandelvakantie jouw ding is, koop dan niet meteen een complete lichtgewicht uitrusting. Lenen of huren kan ook. Tenten, slaapzakken, slaapmatjes en jassen zijn bijvoorbeeld te huur bij www.base-camp.nl.

Maak een goede afweging van welke aanschaf je wel en niet meteen zou moeten doen. Bezuinig niet op een paar goede schoenen. Het paar dat je kunt lenen is niet op jouw voeten afgestemd. Ook een rugzak moet comfortabel zijn tijdens het dragen. Anders zul je nooit de smaak van de wandelvakantie te pakken krijgen. Daarbij hoeft overigens het lichtste exemplaar niet het beste te zijn. Sta ook even stil bij je onderkleding. Een katoenen shirt droogt langzaam en wordt zwaar. Kunststof is lichter en droogt sneller. Merinowol isoleert, ventileert, is licht en gaat minder snel stinken dan synthetisch materiaal. Een kwaliteitsjas kan ook door het jaar heen uitkomst bieden.

Degelijk en praktisch ingestelde vakantiegangers kopen nog weleens materialen die ze in alle omstandigheden kunnen gebruiken. Maar een vierseizoenentent is niet altijd ideaal. Bij warm weer kan een lichtere, koelere tent prettiger zijn. Ook een gore-tex jas in de tropen heeft geen enkele zin. Want zo’n jas voert alleen lichaamsvocht af als de buitentemperatuur kouder is dan je lichaamstemperatuur. Andere wandelaars zijn overigens weer te gemakkelijk. Een EHBO-setje meenemen is geen overbodige luxe als je buiten de bewoonde wereld gaat rondtrekken.

Heb je de smaak van de wandelvakantie te pakken, dan zijn er nog steeds keuzes te maken. Een donzen mummyslaapzak van 750 gram is er al vanaf 200 euro. Die is niet zoveel duurder dan een wat zwaarder exemplaar. Een lichtgewicht tweepersoons tent is er vanaf 500 euro. Onderzoek je eigen wensen, voorwaarden en omstandigheden en laat je vervolgens goed voorlichten, liefst in meerdere buitensportzaken.

Voor mensen die enkele dagen met een dagrugzak willen lopen zijn er diverse arrangementen met logies en maaltijden. Routebeschrijvingen van en naar een NS-station zijn te downloaden, bijvoorbeeld via www.eropuit.nl . Je kunt dan onderweg een hotel nemen. In een natuurvriendenhuis kun je overnachten met medegebruik van wc, douche en keuken. Op www.nivon.nl/wandeltweedaagse vind je routebeschrijvingen die langs deze huizen gaan.

Met volledige bepakking kun je langs campings trekken. Spartaanse wandelen kun je oefenen via het zogenaamde paalkamperen of vrij kamperen. Dat kan op dertig veldjes voor trekkende wandelaars en fietsers met alleen een watervoorziening. Ga voor meer informatie en reserveringen naar www.staatsbosbeheer.nl .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden