Traumachirurgen: Meer zwaar letsel door vuurwerk

Traumachirurgen behandelden meer dan negentig slachtoffers van vuurwerk, deze jaarwisseling. Beeld ANP

De afname van het aantal vuurwerkslachtoffers zet niet door: het aantal vuurwerkslachtoffers bleef dit jaar vrijwel gelijk. En het letsel was erger. Veel meer gewonden moesten naar de chirurg.

Traumachirurgen behandelden afgelopen jaarwisseling ruim negentig patiënten. Dat is een kwart meer dan vorig jaar, toen 72 patiënten op de behandeltafel terecht kwamen, schrijft de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie.

Onder de slachtoffers waren veel kinderen: veertig patiënten waren jonger dan 18 jaar. Het zijn tegenvallende cijfers, zegt Jaap Deunk, traumachirurg aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam. "We zagen de laatste jaren juist dat het aantal vuurwerkslachtoffers afnam", zegt hij. "Nu zegt dit niets over het algemene beeld. Voor een klein wondje kunnen mensen ook terecht bij de huisarts of de Eerste Hulpafdeling. Wij krijgen alleen de zwaarste verwondingen te zien. Die zijn dus gestegen."

Bij 30 procent van de slachtoffers die bij de traumachirurg belandden, zorgen de verwondingen voor blijvende schade. De helft van de gewonden is jonger dan zestien. Zij moeten vingers missen, hebben permanente littekens door diepe brandwonden of blijvend functieverlies aan handen of ogen. Een kind van veertien verloor een hele hand. Zaterdag kwam in Swifterbant een man om het leven. Hij stak een mortierbom aan die vrijwel direct ontplofte. Een mortierbom valt in de zwaarste categorie illegaal vuurwerk. 

Afgezien van het dodelijke ongeluk valt het aantal incidenten met illegaal vuurwerk dit jaar mee, vindt Deunk. Van 10 procent van de zware ongelukken is bekend dat er verboden vuurwerk in het spel was. Bij 40 procent van de ongelukken is niet bekend is wat de herkomst van het vuurwerk is.

Nu kunnen er tussen het legale vuurwerk ook zware jongens zitten, zegt Deunk. "Wat wel eens wordt onderschat zijn de grote cakeboxen. Daar zit een enorme kracht achter. Soms kijken mensen of het lontje wel aan is en buigen zij zich over zo'n grote pot. Dan kan het goed mis gaan. Ook gevaarlijk zijn vuurpijlen die wegschieten uit omgewaaide flessen."

Van de slachtoffers die bij de traumachirurg terecht kwamen, had 35 procent het vuurwerk niet zelf afgestoken, 65 procent had dat wel zelf gedaan. Een indicatie van de ernst van verwondingen is de snelheid waarmee iemand geopereerd moet worden. Drie op de tien slachtoffers werden dezelfde nacht of de volgende dag de operatiekamer ingereden. "Dat is gelijk aan het percentage van vorig jaar", zegt Deunk.

Lees ook: Minder agressie tegen agent en brandweer tijdens jaarwisseling

Lees ook: ChristenUnie wil verbod op gevaarlijk vuurwerk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden