NieuwsBrexit

Transportsector vreest meer inklimmers na brexit

Douanecontrole in Hoek van Holland.  Beeld ANP
Douanecontrole in Hoek van Holland.Beeld ANP

De brexit zal voor een extra stroom van inklimmers zorgen: migranten die de grens willen oversteken door illegaal in een vrachtwagen te klimmen. Dat vreest Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Redactie

De branchevereniging is ongerust na een nieuwe reeks incidenten met inklimmers in onder meer Hoek van Holland en het Limburgse Eijsden.

“In 2017 zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb in de regio Rotterdam 944 inklimmers opgepakt, vorig jaar waren dat er 1371", zegt een woordvoerder van TLN naar aanleiding van een bericht in het Nederlands Dagblad. “In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn in het Rotterdamse havengebied 580 verstekelingen aangetroffen.”

Over landelijke cijfers beschikt TLN niet. “Maar als we afgaan op signalen van onze leden zien we een duidelijke toename”, aldus de woordvoerder. “Ook in Moerdijk en op de A12 bij Woerden zijn illegalen aangetroffen in vrachtwagens. Het lijkt zich als een olievlek over het land uit te breiden.” Volgens de zegsman gaat het vaak om mensen die een beter leven willen opbouwen in het Verenigd Koninkrijk, slachtoffers van mensenhandel en vrouwen die geronseld worden en uiteindelijk tegen hun wil in de prostitutie belanden.

Langere wachttijden bij de veerboten naar Engeland, als gevolg van de brexit, maken het voor mensen straks relatief eenvoudig om zich in een vrachtwagen te verschansen, verwacht de TLN-woordvoerder.

Lees ook:

Vrachtwagenchauffeur Henry Overeem rijdt met het zweet in de handen naar Calais

Versterkt doek op de vrachtwagens, laaddeuren stevig verzegeld, en dan maar hopen dat hij de Albanezen van zijn vrachtwagen houdt. Op weg naar Engeland met chauffeur Henry Overeem, die opziet tegen de brexit. Nog meer vertraging bij de grens, nog meer kansen dat zijn truck besprongen wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden