Transportbedrijf knoeide er op los

Investeerders het schip in met bedrijf dat ooit 1200 vrachtwagens had rondrijden

Toen Arno V., voormalig financieel topman van het transportbedrijf Rijnart uit Zevenbergen het strafdossier inkeek, kon hij maar tot een conclusie komen. Wat hij zag was fraude en veel valsheid in geschrifte. En tot op de dag dat hij zich gisteren voor de rechtbank Amsterdam voor een hele serie frauduleuze handelingen moest verantwoorden had hij geen idee hoe hij zoveel valse rekeningen, inkoopfacturen en jaarrekeningen over het hoofd had kunnen zien.

Met V. stond ook Frank Rijnart, de voormalig topman van het transportbedrijf dat zijn familie naam draagt, terecht alsmede Bart V. de financiele man van het dochterbedrijf in Hongarije. De rechtbank gaf het drietal ruim de tijd om te verklaren hoe het er allemaal aan toe ging in het bedrijf, dat ooit met 1200 vrachtwagens door Europa en ver daar buiten toerde, voordat het op 20 september 2007 failliet ging. Rabobank en investeerder Bencis luisterden mee. Vooral om te horen hoe zij slachtoffer van de fraude werden. Hoop dat hun eis tot vergoeding van de schade van 128 miljoen euro ook echt tot uitbetaling zal leiden, is er niet meer.

Het beeld dat geschetst werd was ontluisterend. Met valse facturen werden omzet en winst opgeklopt. Stapels rekeningen zijn nooit de deur uitgegaan en de geadresseerden verklaren dat zij nooit opdracht hebben gegeven voor het transporteren van de vracht. Om te kunnen aantonen dat er groei in het bedrijf zat werden er ook rekeningen opgemaakt van investeringen die in de praktijk nooit werden uitgevoerd.

De oud-topman van het bedrijf trachtte de rechters nog uit te leggen hoe het boekhoudkundig in elkaar zat. In zijn ogen was het in de transportwereld heel gewoon nog niet uitgevoerde opdrachten al vast van een factuur te voorzien. De rechters vroegen zich af hoe je als buitenstaander dan kon zien wat er in en uit ging.

Verdachte Bart. V. zag in Hongarije de valse facturen binnenkomen. Ja, hij had er over gesproken, maar de als accountant opgeleide V. had geen bevredigende antwoorden gekregen en besloot, zoals hij gisteren beweerde, dan ook zelf maar eens een factuurje te vervalsen. De cijfers deugden voor geen kant, is de stelling van het Openbaar Ministerie. Zo werd een lening van Frank Rijnart van vijf miljoen euro niet in de boeken opgenomen waardoor geldschieters een te rooskleurig beeld van het bedrijf kregen.

Het dossier staat vol met getuigenverklaringen van vooral werknemers. Het OM zal niet veel moeite hebben om bewijzen op tafel te leggen. Nu de drie verdachten gisteren vooral probeerden hun eigen rol zo klein mogelijk te maken, is de grootste klus vast te stellen wie voor welk feit verantwoordelijk wordt gehouden. Er komen nog vijf zittingsdagen. Uitspraak half december.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden