Transgender uit bestuur van parochie in Dronten

Het was al tijden onzeker of transgender Rhianna Gralike aan mocht blijven als penningmeester van de Norbertusparochie in Dronten. Nu stapt ze inderdaad op, maar niet omdat ze een geslachtsverandering heeft ondergaan. De reden voor haar vertrek is een conflict tussen Gralike en de rest van het parochiebestuur over de juridische kosten die Gralike maakte.

Wat is er aan de hand? Afgelopen zomer moest Gralike in Utrecht op het matje komen bij aartsbisschop Wim Eijk. Een geslachtsverandering is in strijd met de regels van de rooms-katholieke kerk. Op eigen initiatief nam Gralike een advocaat mee naar Eijk.

Aanvankelijk werd Gralike volop gesteund door haar medebestuursleden. Maar er ontstond ruzie toen ze het bestuur vroeg de rekening van de advocaat (ruim 700 euro) te betalen.

Het conflict is zo hoog opgelopen dat het bestuur van de parochie het ontslag van Gralike heeft aangevraagd bij het bisdom Utrecht, waar de kerkelijke gemeenschap onderdeel van uitmaakt. "Niet omdat ze transgender is, maar vanwege onvrede omtrent haar functioneren", zo benadrukt voorzitter Hans Boogers.

Wat er precies schort aan Gralikes optreden, wil Boogers niet in het openbaar vertellen. Opmerkelijk is dat Gralikes wijze van besturen een half jaar geleden voor Boogers nog geen reden was om te twijfelen aan haar bekwaamheid, zo verzekerde hij destijds in Trouw.

Volgende week hebben Gralike en Boogers een afspraak met Eijk over de kwestie. Volgens Gralike is het ontslag achter haar rug om beklonken. "Het enige wat ik hoorde was: 'Je moet niet zeuren over die declaratie'", zegt Gralike. Voorzitter Boogers ontkent deze gang van zaken: "Dat is dan in haar beleving. We hebben het declaratieverzoek gezamenlijk in de bestuursvergadering besproken."

Gralike wil nu via Bureau Gelijke Behandeling naar het College voor de Rechten van de Mens. Daar hoopt ze te bewijzen dat haar kerk transgenders discrimineert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden