Transcript

Egon Bahr: Amerika heeft zich van Europa gedistantieerd.

Peter Sloterdijk: Hebben de Europeanen geen oog voor dreiging en gevaar? Leven ze nog in een wereldpolitieke droomtijd?

Bahr: Er is voor het onderscheid tussen Amerikanen en Europeanen maar één alomvattende reden. En die reden is: de Amerikanen zijn zeer sterk en de Europeanen zijn zeer zwak. De Amerikanen zijn verzot op macht en zelfs als ze fouten maken, hebben ze de macht om die te corrigeren. De Europeanen zijn anders. Die moeten omdat ze zo zwak zijn, handelen met de methode van de zwakke: ze zien af van geweld en bedienen zich van de diplomatie, van verdragen.

Sloterdijk: In die zwakte ligt toch ook een kracht. We hoeven toch geen tweede pseudo-Leviathan uit te hangen en zo'n wereldsheriff-rol te spelen? We kunnen de Europese wijze van conflict-oplossing exporteren: het standpunt van het recht, van de onderhandeling. We hoeven zo ook niet deel te nemen aan die hysteriserende probleemomschrijving van de Amerikanen.

Bahr: We hebben nu de unieke kans- we hebben voor het eerst, want de Sovjet-Unie is er niet meer, niet voor Washington maar voor Parijs gekozen- om voor Europa te kiezen. Het is schitterend dat we ook een Europees maatschappijmodel hebben. Er is -en dat voelt de Arabische wereld ook- niet alleen een Amerikaans westen, er is ook een Europees westen.

Sloterdijk: De Amerikanen zeggen: wij zijn te sterk voor het recht. Deze zelfoverschatting zal een Europese politieke weg nodig maken. De Amerikanen hanteren een dubbele moraal: naar binnen toe het democratische suikerbrood, naar buiten de imperiale zweep. Dat is bedenkelijk, dat kan niet goed gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden