Tranentrekkend politiedrama in 'Luifel & Luifel'

Met tranen in zijn ogen had hij de eerste aflevering bekeken, bekende SBS-baas Fons van Westerloo vorig jaar bij de presentatie van de winterprogrammering. Zo 'heel, heel trots' was hij op de politieserie 'Luifel & Luifel'. Dit dramaproduct van eigen makelij moest het paradepaardje worden van SBS6. Vanaf maandag is het troetelkindje van Van Westerloo voor iedereen te zien. En inderdaad, kijkend naar de eerste aflevering wellen de tranen op. Maar of Van Westerloo dat bedoelde is een tweede.

Op papier is er niks mis met de politieserie 'Luifel & Luifel'. De cast is in orde (Daniël Boissevain, Guus Dam), regisseurs Pollo de Pimentel en Frank Schouten hebben ruime krimi-ervaring en scenarioschrijver Chiem van Houweninge is ook niet de eerste de beste. Over de details is nagedacht: de locaties zijn realistisch en de muziek van Total Touch-componist Tjeerd Oosterhuis mag er wezen. Toch zullen weinig SBS-kijkers de drie kwartier durende afleveringen uitzitten. Daarvoor is de serie te houterig.

'Luifel & Luifel' begint 'Miami vice'-achtig: hippe vent met snelle auto en blonde snol, met 200 kilometer per uur scheurend op een hitsig muziekje. ,,Ik word bloedgeil van hard rijden'', meldt de stoeipoes. SBS waardig, ware het niet dat het tempo onmiddellijk wordt gesmoord als de hoofdpersonen in beeld komen.

Vader Ebenezer (!) Luifel, gespeeld door Guus Dam, is een korzelige diender op leeftijd, 35 jaar in het vak en opgeklommen tot rechercheur zware delicten. Luifel sr. is een belegen man. Van computers snapt ie niks, hij drinkt graag een jonge borrel en heeft de pest aan zijn baas.

Zoon Chris Luifel daarentegen is het type 'snelle jongen'. Gestraald als agent verdient hij goudgeld als privé-detective. Vanzelfsprekend vliegen de heren elkaar regelmatig in de haren om weer liefdevol uit elkaar te worden gehaald door collega-rechercheur en mooie-meid-met-brains Mariska van Zuylen (Maike Meijer). En natuurlijk wil Chris Mariska, alleen weet Mariska dat nog niet en wil Luifel sr. geen geflikflooi in de tent.

Er moet een misdaad worden opgelost. Louche politieagenten nemen op de weg Zandvoort-Amsterdam dure sportauto's in beslag, die vervolgens spoorloos verdwijnen. Corruptie bij de politie? ,,Ach, de politie rommelt weleens wat met coke, maar toch niet met auto's?'' orakelt Luifel jr. En dan wordt er natuurlijk ook nog een lijk gevonden.

Intussen stapelen de ongeloofwaardigheden zich op. De blonde stoeipoes blijkt een Gooise 'r' te bezitten, corrupte agenten zeggen beleefd 'meneer' en ondanks de wrevel met zijn zoon is vader Luifel voor een politieman wel érg zorgzaam. ,,Wees alsjeblieft voorzichtig, jongen.''

Het script rammelt, waardoor de verhaallijn zich in onwaarschijnlijke bochten moet wringen. Zo wordt de moord als door een wonder plotsklaps opgelost en als zoon Luifel een wisse dood tegemoet gaat in de achterbak van een sloopauto, wordt hij nog net op tijd gered door, jawel, een mobiele telefoon.

Ook de dialogen bevreemden. Als rechercheur Mariska een collega vraagt welke eigenaar bij een kenteken hoort, krijgt ze als antwoord 'een Volkswagen-bus'. En de figuranten acteren stijfjes, daartoe gedwongen door onmogelijke teksten: ,,Volgens mij hebben we de kit op bezoek''.

En wie of wat is die Luifel jr. eigenlijk? Politieagent? Cokedealer? Etterbakje van de klas? Hij blijkt privé-detective te zijn, maar zonder persbericht hadden we het nooit geweten.

Maar het meest tenenkrommend is de traagheid waarmee de serie zich voortsleept. Na de eerste reclame-onderbreking stort het verhaal als een kaartenhuis ineen en dan zijn er nog minimaal twee blokken te gaan.

Van Houweninge, eerder verantwoordelijk voor de Vara-comedy's 'Zeg 'ns aaa' en 'Oppassen', kreeg de opdracht een humoristische politieserie te schrijven. Maar grappig is het niet, laat staan onderhoudend. Eén les valt wel te leren uit 'Luifel & Luifel'. Nu we weten dat Fons van Westerloo hiervan al tranen van ontroering krijgt, wordt de programmering van SBS6 meteen een stuk begrijpelijker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden