Tranen wegens Rotterdammer van het jaar

“Het is ook nooit goed”, verzuchten Leo en Ankie van Hoek van de stichting 'Ons Rotterdam'. Vorig jaar kreeg de stichting, die al 17 jaar de 'Rotterdammer-van-het-jaar'-verkiezing organiseert, het verwijt dat allochtonen niet welkom zouden zijn bij dit gebeuren. “Dit keer wint er voor het eerst een Rotterdammer van buitenlandse afkomst, is er weer kritiek.”

Velen van de 4 000 bezoekers van de verkiezingsbijeenkomst in De Doelen verlieten zondag demonstratief de zaal, toen bekend werd dat niet de gedoodverfde favoriet, actievoerster Annie Verdoold uit Spangen, had gewonnnen maar Alaaddin Erdal. Een Turk als Rotterdammer van het jaar, ging een deel van het publiek duidelijk te ver. Behalve op applaus werd Erdal ook op boegeroep en gefluit onthaald. Annie Verdoold daarentegen, de lieveling van het publiek, werd bedolven onder bloemen en toejuichingen.

Ankie van Hoek vindt de reactie onbegrijpelijk. “Ik kan me voorstellen dat sommigen teleurgesteld waren. Verdoold heeft heel veel publiciteit gehad met haar acties tegen de drugsoverlast in Spangen. Maar misschien was dat voor veel Rotterdammers juist aanleiding om nu eens niet op haar, maar op iemand anders te stemmen, die in betrekkelijke stilte ook veel goed werk doet.”

Alaaddin Erdal (26) is onder meer voorzitter van een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om schooluitval van allochtone jongeren te voorkomen. Ook is hij actief in andere organisaties die de integratie van allochtonen nastreven.

Leo van Hoek vult zijn echtgenote aan: “Je moet deze verkiezing zien als een wedstrijd Sparta-Feyenoord. Het gaat er heel fanatiek aan toe en dan willen mensen weleens te emotioneel reageren.” Vorig jaar kreeg de stichting 'Ons Rotterdam' het verwijt dat allochtonen werden geboycot. Leo van Hoek: “Nu horen we weer dat we expres een buitenlander hebben laten winnen. Wat een onzin.” StadsTV heeft de afgelopen weken van alle vier genomineerden een uur lang een portret uitgezonden. De Rotterdammers konden daarna schriftelijk hun keuze bepalen. Erdal kreeg 1 500 stemmen, bijna 600 meer dan favoriete Annie Verdoold.

Op het moment dat de uitslag bekend werd gemaakt, barstten in de zaal zelfs enkele mensen in huilen uit. Ook Annie Verdoold was in tranen. “Niet omdat ik zo teleurgesteld was, hoor”, zegt ze een dag later. “Ik had 's morgens al gehoord dat ik niet gewonnen had, dus de klap had ik al verwerkt. Nee, ik moest huilen toen ik zag hoe emotioneel de mensen reageerden op mijn nederlaag. Hoeveel mensen wel niet naar me toegekomen zijn om me bloemen te geven en te vertellen dat ik voor hen toch de enige winnaar was.” Ze vindt het wel vervelend dat mensen Erdal de prijs niet gunnen, omdat hij van Turkse afkomst is.

De Rotterdammer van het jaar zegt ondanks alle heibel toch een gelukkig mens te zijn. Hij vindt het wel flauw, dat hij nu ineens weer op z'n Turkse afkomst wordt aangesproken. “Ik ben en voel me een Rotterdammer. Ik woon al vijftien jaar in deze stad. Ik heb een Nederlands paspoort en zet me al jaren in voor de toekomst van de Nederlandse samenleving. Gelukkig zijn er heel veel Rotterdammers die me wel waarderen om wat ik doe en wie ik ben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden