Weblog

Tranen bij een animatiefilm

(\N) Beeld
(\N)

Isabelle Huppert had een jurk aangetrokken van goudbrokaat, leek het wel, gisteravond bij de opening van het Filmfestival van Cannes. Met haar mede-juryleden woonde ze de wereldpremière bij van de Disney/Pixar-animatie ‘Up’. Even te voren had ze als juryvoorzitter gezegd graag tussen emotie en reflectie te zitten. Zou de Franse actrice in haar mooie jurk, tussen alle genodigden, ook een traantje hebben weggepinkt?

Ik geloof dat ik voor het eerst heb gehuild bij een animatiefilm. Grote dikke tranen kwamen onder mijn 3D-bril vandaan. En het kwam onverwacht, al binnen tien minuten, aan het slot van een soort proloog, gesitueerd in de Amerikaanse jaren dertig.

Carl, de hoofdpersoon van de film, is nog een jongetje als hij kennis maakt met het grappige, energieke meisje met wie hij zal trouwen en een liefdevol leven zal leiden. Als kinderen zie je ze al fantaseren over een grote reis naar Zuid-Amerika, maar het leven van Carl en zijn Ellie vliegt voorbij. Het gespaarde geld gaat steeds weer op aan iets anders, gewoon huis-, tuin- en keukendingen. En dan ineens is Ellie dood.

Voor het publiek is dat eigenlijk net zo verrassend als destijds de dood van Janet Leigh in Hitchcocks ‘Psycho’. Het was toen, in 1960, voor het eerst dat een hoofdpersoon, met wie je je identificeerde, halverwege opeens het loodje legde, en uit de film verdween. Bij ‘Up’ moet het wervelende jungle-avontuur van de oude knorrige weduwnaar en zijn metgezel, een dikke padvinder, na die ontroerende prelude nog beginnen.

Als het overigens de bedoeling was om meteen aan het begin van het festival de uitersten in de hedendaagse cinema te tonen, dan is dat aardig gelukt. Na ‘Up’ volgt vanavond de premiere van de Chinese competitiefilm ‘Spring Fever’ van Lou Ye, de regisseur die enkele jaren terug zo mooi debuteerde met het lyrische liefdesdrama ‘Suzhou River’. De onafhankelijk gemaakte film over Chinese homoliefde – waarin flink wordt getongzoend en gedoucht – zet wel erg grote uitroeptekens bij ‘controverse!’ en ‘censuur!’. En dan begint de camera ook nog heel artistiek te schudden, en het verhaal te zwalken. Nee, de spectaculaire, peperdure Hollywood-animatie ‘Up’ heeft op de eerste festivaldag het hart veroverd. Daar kan de Chinese herensauna niet tegenop.

3D-brilletjes bij de premiere van 'Up' (Trouw) Beeld
3D-brilletjes bij de premiere van 'Up' (Trouw)
Isabelle Huppert tijdens de opening van Cannes (Trouw) Beeld
Isabelle Huppert tijdens de opening van Cannes (Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden