Tramconducteur moet kruisje verbergen

(Trouw)Beeld Bert Nienhuis

Een tramconducteur mag een kruisbeeldje niet op zijn uniform dragen. Hoofddoekjes mogen wel. Discriminatie? De rechter vindt van niet.

Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam mag personeel verbieden kettingen zichtbaar te dragen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam gisteren bepaald.

Tramconducteur Mickel Aziz had een rechtszaak tegen zijn werkgever aangespannen omdat hij van het ov-bedrijf zijn ketting met gouden crucifix niet over zijn uniform mag dragen. De conducteur voelde zich gediscrimineerd, omdat moslima’s bij het bedrijf wel een hoofddoekje mogen dragen en zo hun geloofsovertuiging mogen uiten.

Maar de rechter vindt het kettingverbod redelijk. Het is een kledingvoorschrift, bedoeld om het bedrijf een professionele uitstraling te geven en om de veiligheid te vergroten. Daarom moeten kettingen onder het uniform gedragen worden. Dat er een religieus symbool aan de ketting hangt, doet er volgens de rechter niet toe, want het betreft een algemeen kledingvoorschrift: geen enkele GVB-conducteur mag kettingen over het uniform dragen.

Dat islamitische conductrices wel een hoofddoekje mogen dragen, is volgens de rechter niet discriminerend. Dat hoofddoekje is namelijk een vrijwillig onderdeel van het uniform: het is een speciaal GVB-hoofddoekje, met GVB-logo. En de christelijke tramconducteur mag wel op andere, ’gepaste wijze’ uiting geven aan zijn geloof, bijvoorbeeld door het dragen van een ring of een armband met een kruisje. Het dragen van een kruis om de hals is ’vanzelfsprekend zijn goed recht en het GVB verbiedt dat ook niet’, stelt de rechter, zolang het maar onder de kleding gedragen wordt.

Het GVB laat weten dat de afgelopen maanden veel overleg is gevoerd met de christelijke conducteur. Hij mag zijn crucifix dragen, als hij het kruisje maar onder zijn trui verbergt, vanwege de veiligheid en de ’professionele uitstraling’. Het bedrijf heeft zelfs aangeboden de kosten van een armband of ring met een kruisje voor te schieten. Aanvankelijk ging Aziz daarmee akkoord. Maar later kwam hij daarvan terug en spande hij een rechtszaak aan.

Het GVB heeft een jaar geleden nieuwe bedrijfskleding geïntroduceerd. In de kledingvoorschriften voor uniformdragend personeel van het vervoersbedrijf staat dat armbanden, ringen en oorbellen zijn toegestaan ’mits bescheiden van omvang en kleur’. Broches zijn niet toegestaan. Voor piercings en tatoeages geldt dat ze niet opzichtig of aanstootgevend mogen zijn.

Tramconducteur Mickel Aziz mag geen crucifix over zijn uniform dragen. ( FOTO BERT NIENHUIS, HH)Beeld Bert Nienhuis
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden