Update

Trambestuurster wist niets van beladen geschiedenis 'lijn 8'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bij het Amsterdamse ov-bedrijf GVB heeft zich een medewerkster gemeld die een tijdje geleden met een lege tram met het nummer 8 rondreed. Ze wist naar eigen zeggen niet van de beladen geschiedenis van deze lijn en is erg geschrokken van de ophef die is ontstaan.

Dat heeft het GVB donderdag laten weten. Deze week kwamen er signalen dat er op 4 mei een lege tram met lijnnummer 8 door Amsterdam reed. Lijn 8 wordt sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gebruikt in de stad, omdat de Duitsers hem gebruikten om Joden mee te transporteren. De berichten leidden tot de nodige ophef.

De trambestuurster herinnerde zich volgens het GVB vervolgens dat zij inderdaad wel eens met het lijnnummer 8 heeft rondgereden, totdat een collega haar vertelde dat dit niet de bedoeling is. Ze koos voor nummer 8, juist omdat dit een niet bestaande lijn is. Ze reed namelijk in een tram die buiten dienst was. Er volgen geen maatregelen tegen de vrouw.

Vanwege het incident heeft het GVB de geschiedenis van lijn 8 nog eens extra onder de aandacht van het personeel gebracht. Het bedrijf heeft een memo naar alle medewerkers gestuurd. Het onderwerp kwam al aan bod tijdens de opleiding voor nieuw personeel, maar dat zal voortaan extra gebeuren.

Antisemitische opmerking
Gisteren raakte ook al een trambestuurder van GVB in opspraak. De persoon in kwestie reed langs de Westermarkt toen hij of zij de passagiers door een luidspreker zou hebben toegeroepen dat het Anne Frankhuis de plek is waar joden hun geld verdienen. De uitspraak werd opgepikt door de voorzitter van de Joodse Gemeenschap in Amsterdam Ron Eisenmann en leidde tot veel commotie. Het GVB heeft inmiddels een vermoeden om welke medewerkers het gaat en voert donderdag en vrijdag een gesprek met ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden