VAK T

Tramadol: vanaf 1 maart verboden voor wielrenners

Lieuwe Westra gaf het gebruik van tramadol toe in zijn biografie. Beeld EPA
Lieuwe Westra gaf het gebruik van tramadol toe in zijn biografie.Beeld EPA

De handtekening van David Lappartient, voorzitter van de internationale wielerunie UCI, is rechtlijnig. Drie verticale banen, weinig gezwier en mét een dikke horizontale streep. Krachtig genoeg in ieder geval om een verbodsdocument te ondertekenen.

Kick Hommes

Lappartient zette met zijn handtekening deze week definitief het proces in gang waarmee hij het gebruik van de stevige pijnstiller tramadol gaat proberen uit te sluiten in het wielrennen. Per 1 maart mag het middel niet meer worden ingenomen door de renners in het peloton. Wie het wel doet, wordt geschorst. Bij twee overtredingen per ploeg wordt ook dat hele team bestraft met (tijdelijke) uitsluiting.

Vooropgesteld: het besluit is genomen door de internationale wielerunie UCI, niet door de ­wereldantidopingorganisatie ­Wada. In principe wordt de dopinglijst van Wada door alle sportbonden geaccepteerd, sommige sportbesturen verscherpen zelf nog de regels voor een bepaalde sport. Dat is precies wat de UCI nu doet.

Tramadol staat wel al jaren op de ‘monitorlijst’ van de Wada. Dit houdt in dat er wel op de stoffen wordt getest, maar dat er geen sancties volgen. In een jaarrapport van de organisatie uit 2017 wordt duidelijk dat tramadol een veelgebruikt middel is in het wielrennen. Er werd ruim twaalfduizend keer getest, 548 keer kwamen sporen van de pijnstiller voor (4,4 procent). In geen enkele andere sport werd dat percentage ook maar benaderd.

Oud-renner Lieuwe Westra kwam er in zijn biografie vorig jaar voor uit dat hij de pijnstiller nam om zijn grens op te rekken. ’s Ochtends voor een etappe nam hij een hele cocktail aan pillen, waaronder tramadol. Hij won er de Driedaagse De Panne mee, of door. Hij kon nu eenmaal langer door. Tsja, het was niet verboden. In Trouw zei hij daar vorig jaar over: “Als het mag, mag het. Ik heb de regel niet overtreden. Ze moeten het spul verbieden, dan wordt het veel duidelijker.”

Paracetamol van Oost-Europa

De UCI neemt nu de eerste stap. Het is afwachten of Wada uiteindelijk volgt. Er wordt voorzichtig omgesprongen met middelen op de lijst zetten of niet. De lijst is al jarenlang vrijwel gelijk. Eens in de zoveel tijd komt er een middel bij. Zo werd op 1 januari 2016 ­meldonium op die lijst gezet, de ‘paracetamol van Oost-Europa’.

Tennisster Maria Sjarapova moest niet veel later een persconferentie aankondigen waarin ze niet haar pensioen aankondigde, wat iedereen verwachtte, maar juist verklaarde te zijn betrapt op het middel dat hartfalen moet tegengaan. Sjarapova meldde de lijst met producten die waren toegevoegd op de dopinglijst niet te hebben gelezen. Het bleek een grote fout. De Russin werd twee jaar geschorst. Ze keerde in april 2017 weer terug op de tennisbaan.

Nog een paar jaartallen. Anabole steroïden werden in 1976 verboden. Nog steeds worden er mensen op betrapt. Onlangs nog werd van de Amerikaanse wielrenner Carl Grove een wereldrecord afgepakt omdat het middel trenbolone werd aangetroffen in zijn urine, waarschijnlijk door het eten van verkeerd vlees. Wel bijzonder: Grove is negentig jaar oud.

Epo, ofwel erytropoëtine, is sinds 1990 verboden. Het middel dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert was populair bij duursporters.

Zo lang op de dopinglijst wil ook hier niet zeggen dat sporters er geen gebruik meer van maken. In de marathon van Rotterdam afgelopen jaar gebeurde het nog: Samuel Kalalei werd betrapt.

Een kleine meevaller voor sporters tot slot. Wie gaat stuiteren vanwege te veel koffie overtreedt geen regels. Cafeïne is juist sinds 2004 weer toegestaan.

Op of onderweg naar de dopinglijst

1.tramadol (2019, op UCI-lijst)
2.meldonium (2016)
3.epo (1990)

Vak T

In de rubriek Vak T beschouwen sportredacteuren Fred Buddenberg, Kick Hommes en Eline van Suchtelen het sportnieuws uit de losse pols.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden