Tram terug in Groningen

Regeerakkoord

Homo’s in ChristenUnie

Tirade Keizer

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Tram terug in Groningen

Het verbaast me dat in het stuk over de tram in Groningen (Trouw van zaterdag) er met geen woord wordt gerept over de vermaarde Groningse trolleybus. Deze ging in 1927 voor het eerst als proef rijden op de tramlijn van Kostverloren dwars door het centrum naar de Oosterpoort. Nu men af wil van die stinkende stadsbussen, zou er eerst eens moeten worden bekeken of de trolleybussen niet terug kunnen komen. Groot voordeel: er hoeven geen rails voor te worden aangelegd, alleen maar bovenleidingen. En ze zijn veel stiller dan tramwagens. In Arnhem rijden de trolleybussen sinds kort op groene stroom. Voor de Groningse deskundigen genoeg gelegenheden om hun licht eens elders op te steken.

Jan Pier Eringa Baarn

Regeerakkoord

Een verruiming van embryoselectie is in strijd met de geest van het regeerakkoord, waarin nieuwe stappen op het terrein van de medische ethiek uitgesloten zouden zijn. Dat zegt vice-premier André Rouvoet, leider van de ChristenUnie zaterdag in Trouw. De vraag is alleen wat je onder ’medische ethiek’ verstaat.

Is het waarborgen van de kwaliteit van toekomstig leven door middel van genetische manipulatie een ingreep in Gods Schepping? Want dát is waar de ethische gevoeligheid ligt. Rouvoet kan met zijn ChristenUnie wel roepen dat er nu niet volgens de afspraken uit het regeerakkoord wordt gehandeld, maar dan moet je toch eerst duidelijk weten wat wél, of wat juist níet ethisch verantwoord is. En dat is allemaal weer erg persoonlijk. De diversiteit in opvattingen loopt zelfs dwars door alle politieke partijen heen, ook door de ChristenUnie. En als medische ontwikkelingen gevoelige snaren gaan raken op ethisch gebied kan het een gewetenskwestie worden. Als embryoselectie echt zo zwaar weegt bij de ChristenUnie staan we aan de vooravond van een nieuwe kabinetscrisis, ongeacht de afspraken in het regeerakkoord.

Wim Stolk Kampen

Homo’s in ChristenUnie

Toen ik Trouw van gisteren in de vragen aan Liesbeth Venema-Stoppels, bestuurslid van de ChristenUnie in Zwolle, las dat zij een onderscheid maakt tussen een praktiserende homo (niet toegestaan) en een passieve homo (wel toegestaan) dacht ik: beide homo’s mogen weten dat God dat onderscheid gelukkig niet maakt.

Homo’s krijgen nog wel een aai over hun bol (’ze zijn best aardig,hoor’) maar o wee als ze het gaan doen: voor hen geen plaats in de partij. Je moet je toch niet voorstellen dat ze dat onderscheid ook maakt als het over hetero’s gaat. Ik denk dat ze dat niet doet omdat zij, hoe ze het ook doen, het volgens de Bijbel altijd mogen doen. Het is goed dat ze opstapt als voorzitter van de ChristenUnie in Zwolle.

Jan van Drie emeritus predikant van de PKN te Oss

Tirade Keizer

Moet dat nou, zo’n tirade van Bert Keizer tegen Duitsers? Het rancuneuze, in steenkolen Duits geschreven snurkverhaal van zaterdag is een dieptepunt – zo puberaal. Ik begrijp het wel: het is slecht weer, je zit in een tent, in een land waar je de mensen niet verstaat en dan ga je over alles klagen. Is dit nu typisch Nederlands? Ik vrees van wel. Máxima heeft de Nederlandse identiteit niet gevonden. Lees Bert Keizer en je vindt hem direct: de klagende, smalende, foeterende xenofoob.

Sytze van der Werff Arnhem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden