Opinie

Training

Stemmateriaal (Pauline Michgelsen)

Er wordt een recordaantal kiezers verwacht. Sommigen hebben het over een opkomst van 90%. Maar ook bij 70% wordt het druk in de stemlokalen. Een hoop mensen maken zich daar zorgen over.

Enkele jaren geleden was de gemiddelde leeftijd van stemburo-medewerkers 72. Sindsdien is er flink geworven, mede omdat er de laatste jaren in de meeste staten nieuwe kiesapparatuur is aangeschaft. Er zijn nogal wat oudere krachten die geen zin hebben nog eens aan een nieuw apparaat te wennen. De meeste clerks, verantwoordelijk voor het praktische verloop van de verkiezingen, zeggen dat er inmiddels genoeg medewerkers gevonden zijn, dat er zich zelfs nog steeds nieuwe mensen melden. Je krijgt er in Michigan 115 dollar voor en dan ben je van zes uur ’s ochtends tot een uurtje of negen ’s avonds bezig.

Voor de nieuwe én oudere stemburomedewerkers worden er trainingen georganiseerd. Ook daar moeten we natuurlijk bij zijn. We volgen een cursus op een woensdagmiddag op een industrieterrein bij Lansing. De zaal vult zich geleidelijk met dames, dames en nog meer dames. De meeste zijn inderdaad niet bijzonder jong. Twee komen op krukken, eentje in een rolstoel. Zeker de helft van de aanwezigen is African-American. Er zijn ook een paar mannen, en er is zelfs een jongen van 18. Er zijn donuts, er is appelsap en natuurlijk de powerpointpresentatie. Met de medewerkers werken we ons door 50 pagina’s. Ik vind het behoorlijk ingewikkeld, maar zie veel dames regelmatig knikken. Af en toe wordt er een slimme vraag gesteld.

Vermoeiend is het ook, voor deze leek. Ik zie mijn collega tegen de slaap vechten. Twee uur later verlaten de dames vrolijk babbelend de zaal. ‘Kom je niet op ons stemburo werken?’ vraagt een van hen hoopvol aan de 18-jarige. ‘Dat vragen ze allemaal,’ mompelt de jongen en hij maakt zich snel uit de voeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden