Training voor docent om radicaliserende leerling te herkennen

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Leraren krijgen een speciale training om radicaliserende leerlingen in de klas te herkennen. Tijdens de gratis cursus leren docenten ook hoe ze moeten ingrijpen. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) en een eenheid van het ministerie van Sociale Zaken bieden de trainingen aan.

De training is voor leraren in het voorgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs en is bedoeld om extremisme onder leerlingen en studenten tegen te gaan. Dat melden minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Ze bezochten de afgelopen tijd scholen en spraken met scholieren, docenten, bestuurders en onderzoekers om uit te vinden hoe radicalisering in de klas het best kan worden aangepakt.

Geen behoefte aan uniforme aanpak vanuit Den Haag
Bussemaker en Dekker merkten dat scholen geen uniforme, vanuit Den Haag opgelegde aanpak willen. Scholen hebben wel behoefte aan een centrale plek voor informatie en handreikingen, maar ook aan een rechtstreeks telefoonnummer (een 'hotline') waar ze al hun vragen kunnen stellen. Ook kunnen zij daar de training aanvragen bij de NCTV. Scholen geven aan vooral baat te hebben bij een goede samenwerking in een lokaal netwerk, bijvoorbeeld met de politie, gemeenten en welzijnswerk.

Bussemaker in Parijs
Bussemaker is vandaag in Parijs om met haar Europese collega's te praten over radicalisering onder jongeren en de rol van het onderwijs in het voorkomen en tegengaan daarvan. Daarbij staat het bevorderen van burgerschap en de gemeenschappelijke waarden van vrijheid, tolerantie en non-discriminatie centraal.

Trouwredacteur Kleis Jager is aanwezig op de conferentie in Parijs. Jager: "Minister Bussemaker vertelde niets nieuws over de training. Het sluit aan op de bestaande methodes om radicaliserende leerlingen en studenten te herkennen. Deskundigen van het Centrum School en Veiligheid zorgen ervoor dat het lesmateriaal voor het hoger onderwijs wordt omgezet in materiaal voor het voortgezet onderwijs en het mbo."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden