Training om radicalisme te voorkomen

Met een goede training kunnen moslimjongeren weggehouden worden van radicalisme. Cheppih, zelf vermeend radicaal, helpt bij het project.

Toen minister Guusje ter Horst eind augustus haar actieplan radicalisering presenteerde, fronsten ze bij Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland (SMN) collectief de wenkbrauwen. „Er wordt 28 miljoen uitgetrokken om radicalisme te herkennen. Dat is heel veel geld om agenten te waarschuwen voor het clichébeeld van baardmannen met jurken aan”, zegt beleidsmedewerker Habib el Kaddouri.

SMN ontwikkelde een lespakket gericht op preventie, met een methodiek om de identiteit van moslimjongeren te versterken. SMN wil van die jongeren in ’empowerment’-trainingen kritische burgers maken, die zich afvragen of het klopt wat de imam vertelt en goed nadenken over uitspraken van Wilders, legt El Kaddouri uit. Het lespakket wordt vandaag, tijdens een congres over radicalisering in Utrecht, aangeboden aan minister Vogelaar (integratie).

Waar eerst bij SMN de wenkbrauwen werden gefronst, zal dat nu bij bijvoorbeeld de PVV van Wilders gebeuren. SMN riep voor de ontwikkeling van de methodiek de hulp in van jongerenimam Ali Eddaoudi en Mohammed Cheppih, ooit beoogd voorman van de Arabisch Europese Liga en vooraanstaand naam op het waarschuwingslijstje van de veiligheidsdienst.

Hij pleitte ooit tegen zoenen op straat en de Gay Pride, hij was voor lijfstraffen en sprak openlijk vol bewondering over Osama Bin Laden. „De scherpe kanten zijn er vanaf”, meldt Cheppih (30) nu zelf. „Ik had door mijn vroomheid een tunnelvisie, ik ga nu eenmaal desnoods tegen de massa in. Ik ben blij dat ik, ondanks een verleden dat me allerlei etiketjes heeft opgeleverd, steeds weer kansen krijg een positieve bijdrage aan de samenleving te leveren.”

SMN constateerde dat veel jongeren met vragen over de islam worstelen. De kloof met hun ouders, moskee en de imam is te groot om daar de antwoorden te zoeken. De speurtocht naar hun eigen identiteit leidt de jongeren soms langs „radicale rondreizende predikers” of „de verkeerde boodschap op internet”.

„Die jongeren weten soms niet wat ze aan moeten met het Nederlanderschap. En ze hebben geen idee wat ze kunnen met een oude religie in Nederland anno 2007. Daar willen we ze in trainen, door urenlang over allerlei thema’s te discussiëren”, zegt Cheppih.

„Vooroordelen tegen moslims, onwetendheid over de islam: dat is het klimaat waar we mee te maken hebben. Wilders scoort hoog in de peilingen en dat komt niet door zijn gedachten over de landbouw of cultuur, maar alleen dankzij zijn anti-islampolitiek”, zegt Cheppih. „Dat stemt toch bijna vijandig, dat is toch een klimaat om te radicaliseren.”

Habib el Kaddouri: „De islamofobie mag voor ons als Marokkaanse gemeenschap ook geen excuus zijn om met onze handen over elkaar af te wachten wat er gaat gebeuren. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en willen er met trainingen voor zorgen dat de jongeren straks volwaardige burgers zijn.”

„Ik bekijk het met een psychosociale benadering”, vervolgt Cheppih. „Het gaat om jongeren met angst, die zich niet erkend, niet gewaardeerd voelen. Leegte. Wij willen die leegte vullen. Dat lege gevoel is niet gek, in dit klimaat, in deze tijd. Maar ga die leegte niet vullen met gekke dingen als geweld. Die jongeren hebben begeleiding nodig.”

Dat kan door goed te discussiëren, steeds weer de koran erbij te pakken. Want wat staat er precies en hoe past dat binnen de Nederlandse context. Cheppih: „Ik heb fouten gemaakt. Dingen echt te zwart-wit, veel te simplistisch, uitgelegd. Ik vergat de dingen die echt relevant zijn. Hoe ga je met elkaar om, met je buurman, binnen de samenleving? Met andersdenkenden en andersgelovigen?”, aldus de man die inmiddels ook voor de gemeente Amsterdam voor allerlei projecten wordt ingeschakeld.

„SMN kwam voor mij als een reddende engel en dit project is helemaal op mijn lijf geschreven. Minister Ter Horst komt met haar aanpak voor veel jongeren te laat. Waarom zou je zoveel energie in één radicaliserend persoon steken, als je met dezelfde energie in de preventieve fase op onze manier honderden jongeren kunt helpen?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden